Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chybí nám sestry, volají brněnské nemocnice

Nemocnicím na jižní Moravě chybí zdravotní sestry, v obou brněnských fakultních nemocnicích jsou to desítky. Sestry ale scházejí i Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, Úrazové nemocnici v Brně nebo v krajských nemocnicích v Břeclavi a Znojmě.

Podle mluvčí Nemocnice Milosrdných bratří a Úrazové nemocnice Andrey Šromové působí nedostatek změna školského systému, takže všeobecným sestrám nestačí středoškolské vzdělání, musí mít vyšší. Pomoct by podle nemocnic mohlo rozšíření míst dálkového studia na vysokých a vyšších odborných školách, ale také rozšíření kompetencí praktických sester se středoškolským vzděláním.

Desítky neobsazených sesterských míst jsou ve Fakultní nemocnici Brno, řekl vedoucí tiskového oddělení Václav Janištin. „Je to napříč klinikami. Péči jsme nemuseli omezit, ale snažíme se hledat jako každá jiná nemocnice," uvedl Janištin.

Desítky sester chybí ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. „Několik let se stále pohybujeme v minusovém počtu 30 až 40 sester. V důsledku toho musíme uzavírat a spojovat oddělení. To se děje už zhruba pět let. Ale situace se jinak nevyvíjí, naopak se drží kolísání,“ uvedla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči svatoanenské nemocnice Jana Zvěřinová.

Ve Znojmě chybí podle mluvčí Petry Veselé 15 sester napříč všemi obory a deset sanitářů, dlouhodobě je nedostatek radiologických asistentů a laborantů. Kvůli tomu je v nemocnici zavřená jedna lůžková jednotka na oddělení dlouhodobě nemocných a omezený provoz na oddělení pro chirurgické obory. V břeclavské nemocnici schází 12 sester, řekla mluvčí Eliška Windová

V Nemocnici Milosrdných bratří chybí dvě všeobecné a praktické sestry a tři sanitáři, v Úrazové nemocnici chybí 14 sester. Podle nemocnic za to může změna ve školském systému.

Ze středních škol dnes vycházejí praktické sestry, které mohou od roku 2017 pracovat bez odborného dohledu, nicméně mají stále omezené kompetence. Až z vysokých a vyšších odborných škol přicházejí všeobecné sestry, které mohou například podávat léky nitrožilně nebo zavádět žilní katetr. Tyto výkony zkrátka provádějí pouze všeobecné sestry, jichž je však kvůli změnám ve školském systému nedostatek," uvedla hlavní sestra Úrazové nemocnice Andrea Lišková.

Podle Šromové by bylo řešením zvýšení počtu míst v dálkovém studiu vysokých a vyšších odborných škol, aby mohly sestry studovat při práci. „Další řešení je navýšení kompetencí praktických sester na standardních lůžkových odděleních. Alespoň na podávání infuzních roztoků a zavedení žilního katetru a jeho proplach,“ poznamenal ředitel obou městských brněnských nemocnic Pavel Piler.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky Brno, JMK, Zdravotnictví, Personál, Zaměstnanost, nemocnice, Nemocnice Milosrdných bratří, Znojmo, Úrazová nemocnice v Brně, Nemocnice Břeclav, Jihomoravský kraj, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Jana Zvěřinová, Petra Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chybí nám sestry, volají brněnské nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.