Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnští lékaři mají nového pomocníka v boji proti cukrovce a obezitě

Lidem s obezitou a cukrovkou výrazně stoupla naděje na vyléčení. Pacientům pomáhají lékaři z Brna, kteří uskutečňují nový operační zákrok, po němž se drtivá většina nemocných zbaví inzulínu i přebytečných kil. Metoda spočívá ve zkrácení tenkého střeva a zmenšení žaludku. Léčbu proplácí pojišťovna.

Soukromá nemocnice SurGal představila novou metodu léčby. Žaludeční bypass pomůže v zápasu s nejčastější populační nemocí – obezitou. Nadměrná váha způsobuje i další onemocnění, například cukrovku. Nová forma lékařského zákroku dává pacientům větší šanci se s oběma chorobami vypořádat.

„Lékaři zmenší žaludek a odeberou značnou část tenkého střeva. Vytvoří se 'objížďka' pro potravu a dojde ke zkrácení cesty mezi tenkým střevem a žaludkem. Pacient pak stráví méně potravy a zhubne,“ vysvětlil primář chirurgie, Tomáš Paseka. 

Hubnutí není jediným cílem. Dojde i k zmírnění či úplnému vyléčení cukrovky. Až devadesát procent  pacientů do dvou let po zákroku přestane brát inzulin. To je podle diabetoložky Jany Salvetové uchrání před dialýzami či amputováním končetin. 

„Stejně jako u většiny onemocnění je důležitý včasný zásah. Pokud člověk trpí cukrovkou delší dobu, je pravděpodobné, že poškozené orgány operaci znemožní,“ řekl anglický operátor, Ameet Patel, který při zavádění metody asistuje. 

Pomůže pojišťovna

Samotný zákrok ale nestačí. Po operaci je nutné dodržet doporučený režim, který zahrnuje správnou stravu, pohyb a pravidelné chození na kontroly. „Pokud pacient lékaře neposlechne a bude se přejídat, bypass ho potrestá například průjmem. Rychle se vrátí i cukrovka,“ uvedl Paseka. 

Operace, kterou uskutečňují i ve Fakultní nemocnici Brno, je poměrně nákladná. Přímo v SurGalu stojí okolo 150 tisíc. Lékaři ale tvrdí, že se vyplatí. „Náklady jsou velké, ale zákrok pomůže lidem přestat brát inzulin nebo léky na tlak a to je výhodné. V naší instituci ho navíc hradí všechny zdravotní pojišťovny,“ prohlásila ředitelka nemocnice Jitka Kellnerová. 



 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Nemocnice, obezita, Cukrovka, diabetes, lékař, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští lékaři mají nového pomocníka v boji proti cukrovce a obezitě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.