Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podzimní vlna covidu může přijít už v srpnu, tvrdí přednosta z brněnské nemocnice

Podzimní vlna koronaviru by mohla začít už v srpnu nebo začátkem září, uvedl s ohledem na nárůst počtu nakažených přednosta kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa. Podle něj je v ČR mírný nárůst počtu nakažených už několikátý týden v řadě, přičemž polovinu případů tvoří nové subvarianty viru. Husa dodal, že jsou až desetkrát nakažlivější. Odborníci doporučují lidem očkování proti covidu třetí i čtvrtou dávkou.

V ČR je v posledních dnech denní nárůst případů přes 1000, což je dvakrát více oproti minulému týdnu. Epidemie zrychluje od začátku června, poslední dny je ale nárůst výraznější. „Situace se začíná jevit jako vážná. Pokud se čísla nakažených zvedají už teď, pak dochází k letnímu vzestupu o dva měsíce dřív, než tomu bylo loni. Lze proto předpokládat, že podzimní vlna by se mohla objevit už v srpnu nebo začátkem září," uvedl Husa.

Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché se počty nakažených zvedají i v důsledku uvolnění všech epidemiologických opatření. „Opět se pořádají koncerty s velkou koncentrací lidí a další podobné kulturní nebo sportovní akce. Na nové případy bude mít efekt i cestování, lidé budou jezdit i do zemí, kde je výskyt infekčních variant vyšší," upozornila Plachá.

Polovina nových případů jsou podle ní subvarianty viru BA.4 a BA.5, které podle odborníků nezhoršují průběh onemocnění, ale zřejmě jsou odolnější vůči očkování a protilátkám navozeným předchozími onemocněními. „O subvariantách viru víme, že jsou virulentnější, udává se, že jsou až desetkrát nakažlivější, což je velice alarmují zpráva," řekl Husa.

Odborníci proto doporučují nejen třetí, ale i čtvrtou dávku očkování. „Stále platí, že očkování výrazně snižuje pravděpodobnost, že se nakažení dostanou s těžkým průběhem do nemocnice a na jednotky intenzivní péče. Už ve vlně, která byla vyvolaná mutací omikronu, bylo jasně vidět, že naprostá většina lidí, kteří k nám přichází, jsou lidé nedostatečně očkovaní, buď vůbec, nebo jen očkovaní dvěma dávkami," doplnil Husa.

Fakultní nemocnice Brno eviduje zatím jen nízký počet hospitalizovaných s covidem v jednotkách. „Situace je horší spíš na západě republiky, je proto možné očekávat zhoršení postupně v celé republice," dodala Plachá.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding KK

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Brno, COVID-19, Česko, nemoc, Fakultní nemocnice Brno, Petr Husa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní vlna covidu může přijít už v srpnu, tvrdí přednosta z brněnské nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.