Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lékařům v Brně usnadňuje operace nádorů robot da Vinci

Za zdmi Masarykova onkologického ústavu v Brně (MOÚ) operuje robotický systém da Vinci. Pomocník v boji s nádory usnadňuje lékařům práci zejména v oblasti urologie, gynekologie a chirurgie. Za sebou má unikátní robot už jubilejní tisícovku zákroků.

Šetrněji a efektivněji provádějí brněnští chirurgové komplikované zákroky díky robotické operativě. Hlavní výhodou robota da Vinci je vyšší přesnost a rozsah pohybů obsluhujícího zdravotníka, díky čemuž se pacient lépe hojí a má méně viditelnou jizvu. V praxi vypadá výkon tak, že chirurgické nástroje drží robotická jednotka, kterou řídí operatér.

Mezi nejčastější zákroky na brněnském Žlutém kopci v rámci urologické onkologie patří operace zhoubných onemocnění prostaty a ledvin. „Provedli jsme již téměř sedm set operací, z toho přibližně pět set prostatektomií,“ uvedl primář Oddělení urologické onkologie MOÚ Michal Staník. Da Vinci ale pomáhá také při operacích zhoubných nádorů dělohy, tlustého střeva či konečníku. Každým rokem se navíc počet provedených úkonů zvyšuje.


Poradce Úseku pro podporu strategií a inovací MOÚ Jan Žaloudík s robotem da Vinci FOTO: MOÚ

Díky robotickým operacím stráví pacienti kratší dobu v nemocnici a snadněji se po zákrocích vrací do běžného života. Chirurgové se zase nemusejí hodiny sklánět nad operačním lůžkem a systém řídí z pohodlné pozice vsedě.

Robotický zákrok v Brně podstoupil například Milan Horáček, který se na operační stůl dostal v minulém roce poté, co mu lékařka indikovala možný nádor prostaty. Po několika vyšetřeních byla muži doporučena léčba v MOÚ. „Na základě vyšetření PET-CT jsem se dostal v srpnu do rukou pana docenta Staníka a nastala velmi rychlá akce. Operován jsem byl 1. září, za šest dní jsem byl propuštěn, po čtrnácti dnech mi odstranili katetr a po měsíci od operace jsem se vrátil zpět do pracovního procesu,“ popsal pacient.

Robota mají v MOÚ již čtvrtým rokem. Do té doby museli lékaři z ústavu jezdit za da Vincim do šedesát kilometrů vzdáleného Mostiště na Vysočině. Robotická chirurgie ale není podle operatérů jednoduchá a vyžaduje výcvik. „Ne každý operatér dokáže robotický systém ovládat. Jsme rádi, že máme v MOÚ lékaře, kteří se robotické operativě věnují a navíc ji stále více rozvíjejí,“ řekl k věci přednosta Kliniky komplexní onkologické péče MOÚ Igor Kiss.



 


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky operace, zdravotnictví, Masarykův onkologický ústav, nádory, Leonardo da Vinci, rakovina, robot, Brno, lékař, Jan Žaloudík, Milan Horáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařům v Brně usnadňuje operace nádorů robot da Vinci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.