Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet hospitalizovaných lidí s covidem na jižní Moravě klesl zhruba na 260

V nemocnicích v Jihomoravském kraji postupně klesá pacientů s covidem. V pátek jich bylo 258, na začátku dubna ještě kolem 300. Nejvíce jich má Fakultní nemocnice Brno, kde je podle mluvčí Veroniky Plaché přes 50 hospitalizovaných lidí s koronavirem. Nejvíce pacientů s covidem bylo v nemocnicích v kraji předloni v listopadu, a to 1200. Snižují se i počty nově potvrzených případů covidu.

Skoro 260 hospitalizovaných je nejvíce mezi kraji. Z toho je podle Petra Holečka z krajského tiskového oddělení 26 na jednotkách intenzivní péče, což je 6,8 procenta z jejich celkové kapacity. Ještě 1. dubna bylo v nemocnicích s covidem podle statistik 32 lidí na jednotkách intenzivní péče, například 7. března 49.

Nejvíce pacientů s covidem leží ve Fakultní nemocnici Brno, ke čtvrtku to bylo podle mluvčí Plaché 44 lidí na standardních pokojích a 12 na JIP. V břeclavské nemocnici šlo podle mluvčí Elišky Windové o 23 pacientů na standardních pokojích a o dva na JIP. Například ve znojemské nemocnici leží s covidem podle mluvčí Petry Veselé 19 lidí na standardních pokojích, v těžkém stavu není žádný. Oslovené nemocnice už také díky klesajícím počtům pacientů s covidem neomezují operace.

V Jihomoravském kraji přibylo za poslední týden 3943 potvrzených případů covidu, což je v mezitýdenním srovnání o 1221 méně. O tisíce či stovky se počet potvrzených případů snižoval i v předchozích týdnech, výjimkou byl týden na přelomu poloviny března, kdy se počet potvrzených případů zhruba o stovku zvýšil. V uplynulém týdnu ve všední dny přibývalo do 900 nakažených, předchozí týden byla každodenní čísla o desítky až stovky vyšší. Rekordní počet případů za dvouleté období pandemie web ministerstva eviduje koncem letošního ledna, kdy bylo za den přes 6600 potvrzených případů. Od té doby se ještě několikrát objevilo za den 6000 nebo 5000 případů, postupem času ale počet klesal.

Týdenní incidence byla počátkem roku na téměř 2500 nákazách na 100.000 obyvatel, což bylo dosavadní maximum. Postupem času ale také klesala, vyjma týdne v polovině března, kdy se mírně zvýšila. V uplynulém týdnu se z 432 případů na 100.000 obyvatel snížila na 330 případů na 100.000 obyvatel. Celostátní je na 315 případech na 100.000 obyvatel za sedm dní.

Pandemie koronaviru propukla v ČR před dvěma lety. Na jižní Moravě je od té doby 417.382 potvrzených případů. Vyléčilo se 406.578 lidí, naopak 4844 s nákazou zemřelo. Zdravotníci dali lidem 1,959.056 dávek vakcíny proti nemoci covid. Někteří lidé mají třetí dávku. V kraji žije téměř 1,2 milionu obyvatel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Jihomoravský kraj, COVID-19, nemocnice, pacient, Fakultní nemocnice Brno, Petr Holeček, pandemie covidu-19, Petra Veselá, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet hospitalizovaných lidí s covidem na jižní Moravě klesl zhruba na 260  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.