Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řád chce od Brna převzít Nemocnici Milosrdných bratří. Dohody s městem se ale nedočkal

Řád Milosrdných bratří v Brně chce převzít nemocnici v Polní ulici, kterou v části jeho budov a na části jeho pozemků provozuje město. Zastupitelstvo Brna vzalo na vědomí záměr konventu převzít zodpovědnost za Nemocnici Milosrdných bratří a uložil radě uspořádat jednání zástupců všech klubů v zastupitelstvu, řádu i nemocnice. Řád nemocnici v minulosti vybudoval, město ji provozuje na základě dlouhodobé smlouvy o spolupráci. Nemocnice si pak další smlouvou pronajímá část budov, tato smlouva vyprší v dubnu.

Původně mělo zastupitelstvo schvalovat deklaraci záměru převzetí nemocnice. Po dlouhé diskusi koaličních a opozičních zastupitelů i zástupců řádu a zaměstnanců ale nejprve neuspěl návrh na stažení deklarace a poté ani deklarace. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) proto navrhla, aby se hlasovalo o tom, že zastupitelé berou na vědomí záměr řádu převzít provoz nemocnice, což zastupitelé schválili. Nyní jsou v plánu další jednání, která mají napovědět, jak to dál bude s provozem nemocnice.

Podle Vaňkové je cílem města udržení zdravotní péče nemocnice, což chce podle ní i řád. Proto předpokládá, že se obě strany dohodnou na dalším prodloužení smlouvy o pronájmu, která v dubnu končí. Převor řádu Martin Macek řekl, že zatím neví, co udělá. Trvá však na tom, že řád chce nemocnici od města převzít. Podle něj provozuje po světě 450 zdravotnických zařízení a ročně ošetří 20 milionů lidí. „Srovnatelnou nemocnici máme například v Bratislavě a 15 let jsme nebyli v červených číslech,“ uvedl Macek.

Podle náměstka primátorky zodpovědného za zdravotnictví Petra Hladíka (KDU-ČSL) a také ředitele nemocnice Pavla Pilera není převzetí jednoduché s ohledem na to, že by musela nejspíš městská organizace zaniknout a musela by vzniknout nová. Je potřeba také řešit smlouvy s pojišťovnami, zaměstnance a podobně, což má nyní nemocnice nasmlouváno jako organizace města

V areálu je část objektů řádu, část města. Většina pozemků je řádu, ale některé také státu a město jedná o jejich nabytí. Macek uvedl, že by město mělo řádu pronajmout objekty za symbolickou cenu, jako to nyní dělá řád se svými objekty. Uvedl však, že řád stále ze strany města čeká na nacenění přístrojů a movitého majetku, aby si konvent mohl část odkoupit a případně se stanovila cena za pronájem. Bez toho podle Macka nemůže řád řešit pojišťovny a ani zaměstnance, což situaci blokuje „Pokud by ale byla vůle, dalo by se vše vyřešit tak, abychom mohli od příštího roku nemocnici provozovat," řekl Macek. Hladík plánuje svolat jednání se všemi dotčenými zástupci.

Nemocnice Milosrdných bratří je jednou ze dvou nemocnic, kterou provozuje město. Druhou je Úrazová nemocnice. Obě mají shodně zhruba 500 zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Milosrdných bratří

Štítky Brno, nemocnice, Řád, Církev, Město, Nemocnice Milosrdných bratří, Markéta Vaňková, Petr Hladík, ODS, KDU-ČSL, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řád chce od Brna převzít Nemocnici Milosrdných bratří. Dohody s městem se ale nedočkal  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.