Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnští lékaři mají jako první v Česku 3D rentgen s nízkou dávkou záření

Stejně vysoké jako přirozená týdenní dávka a zároveň nižší než při zaoceánském letu dopravním letadlem. To je množství záření, které do sebe dostanou pacienti vyšetřeni rentgenovým systémem EOS. Novou metodu začala jako první v Česku využívat Fakultní nemocnice v Brně (FN Brno).

Zvláště pro dětské pacienty s deformitami páteře, jako je třeba skolióza, hlásí FN Brno dobré zprávy. Díky novému systému dokáže poskytnout celotělové 2D a 3D snímky ve stoje i v sedě, a to s až o sedmkrát menší dávkou záření, než kterému čelí pacienti při tradičním rentgenu. V případě „cétéčka“ lze počítat s množstvím nižším až o pětadevadesát procent.

„Jsme velmi rádi, že můžeme tuto bezpečnou a inovativní technologii přinést našim pacientům s důrazem na maximální radiační ochranu,“ uvedl zastupující přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny FN Brno Marek Mechl. Nová metoda je ideální pro diagnostiku, léčbu a sledování u dospělých i dětských pacientů s vadami páteře, kyčlí nebo kolen.

Královna mezi metodami

Ve srovnání s běžným rentgenem, který umožňuje pouze jednorozměrný pohled na konkrétní vadu, získají lékaři při použití systému EOS reálný obraz jednotlivých složek. Magnetická rezonance a CT jsou oproti novému způsobu časově náročnější, dražší, a navíc v případě CT i radiačně zatěžující. U některých vad je také potřeba vyšetření opakovat, čímž při běžných metodách dochází k častému ozařování dítěte se všemi negativními zdravotními důsledky.

Ortopedická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a FN Brno je v tuzemsku vedoucím pracovištěm v oblasti řešení deformit páteře. „S novým využitím tohoto systému se naše klinika zařazuje mezi plnohodnotně vybavená odborná světová centra řešící problematiku dětských deformit páteře,“ informoval její přednosta Martin Repko. Klinika s pětačtyřicetiletou zkušeností za rok odoperuje průměrně 130 dětských pacientů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Brno

Štítky zdraví, Brno, nemocnice, technologie, FN, Fakultní nemocnice Brno, záření, Česko, pacient, rentgen, Martin Repka, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští lékaři mají jako první v Česku 3D rentgen s nízkou dávkou záření  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.