Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravští záchranáři dostanou sanitku pro převoz obézních pacientů

Jihomoravský kraj modernizuje lékařské vybavení. Nakoupí monitory životních funkcí i nové sanitní vozy. Jedna ze sanitek pomůže záchranářům přepravovat nadměrné osoby, s jejichž převozem by mohl v běžně vybavených vozech nastat problém.

Nový záchranný vůz, který slouží k přepravě pacientů s vysoce nakažlivou nemocí nebo obézních osob, dostanou jihomoravští záchranáři letos. Koupi včera schválili krajští radní. „Toto speciální vozidlo doplní jediné stávající záchranné auto stejného typu, které nyní funguje pro celý region jižní Moravy,“ sdělil radní pro oblast investic Vladimír Šmerda (ODS).

Podle radního pomůže vůz záchranářům i v případě krizových a mimořádných událostí, jako byla například koronavirová pandemie. „Sanitka je vybavená upravenými nosítky, která jsou delší i širší, a elektrickým stolem se zvýšenou maximální nosností tři sta kilogramů,“ popsala Sylva Nováková z oddělení krizové připravenosti jihomoravské záchranky.

Některé využívané vozy jsou staré až patnáct let a ohrožují akceschopnost záchranářů. „Chceme pořídit taky dvacet sanitních vozů rychlé lékařské pomoci, které zajistí kvalitní neodkladnou přednemocniční péči,“ doplnil k záměru kraje Šmerda.

Náklady na speciální záchranný vůz činí šest milionů korun. Součástí projektu, který kraj plánuje uskutečnit v průběhu letošního a příštího roku, je i koupě patnácti monitorů životních funkcí. Nové přístroje sdílí data s lékaři, čímž usnadní jejich komunikaci a konzultaci se záchranáři na místě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky Obezita, záchranka, jižní Morava, pomoc, Jihomoravský kraj, Vladimír Šmerda, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští záchranáři dostanou sanitku pro převoz obézních pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.