Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nekvalitní voda trápí obce na jižní Moravě. Pro děti může být toxická

Bezmála sedm tisíc lidí na jižní Moravě se už několik měsíců potýká se zhoršenou kvalitou vody. Kvůli vysokému obsahu dusičnanů, které jsou ve větší míře škodlivé, nahrazuje část Jihomoravanů kohoutkovou vodu za balenou. Situaci se i přes stížnosti místních zatím nedaří řešit.

Několik obcí na Brněnsku a Břeclavsku už více než půl roku bojuje se zhoršenou kvalitou pitné vody. Ve vodě se z dosud neznámého důvodu rapidně zvýšil obsah dusičnanů, které můžou ve větší míře způsobovat zdravotní problémy. Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje dokonce musela určit mírnější hygienický limit pro vybrané obce.

Problém se týká především obcí Nová Ves, Velký Dvůr, Vlasatice, Pasohlávky a Ivaň, kde hygienici posunuli maximální povolenou hodnotu obsahu dusičnanů z padesáti na osmdesát miligramů na litr. Normální hodnoty jsou přitom běžně dvacetkrát menší. Kvůli problémům dokonce firma odběratelům poskytuje pětiprocentní slevu na vodném, což odpovídá poměru denní spotřeby, kterou lidé využijí na pití a vaření.

„Obce jsou zásobeny výhradně vodou z vodního zdroje Nová Ves u Pohořelic, na kterém problém s obsahem dusičnanů vznikl,“ vysvětlila Drbně mluvčí společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav Eliška Windová. „Po příčinách pátráme, zatím však nejsou blíže určeny. Na výzkumu spolupracujeme i s dalšími institucemi,“ dodala Windová s tím, že nepomohly ani nově vybudované monitorovací vrty. 

Zdravotní rizika

Společnost Vodovody a kanalizace Břeclav si nechala vypracovat odbornou lékařskou studii, která zhodnotila zdravotní rizika. Vyplývá z ní, že se v postižených obcích voda nesmí používat k přípravě kojenecké stravy pro děti do jednoho roku. Dále by se měla nahrazovat ve větší části denní spotřeby u dětí do osmi let a u těhotných a kojících žen. Problém je zejména u vaření, kdy se dusičnany koncentrují. Vyšší obsah látek může v těle způsobit poruchu přenosu kyslíku v krvi, zvýšený krevní tlak nebo infarkt.

Částečně se problém týká i obcí Vranovice, Přibice, Pouzdřany a Strachotín. Zmíněné obce ale čerpají vodu z více zdrojů a díky tomu tam podle Windové voda už delší dobu kvalitou vyhovuje standardním předpisům.

Nakoupí nové technologie

Například ve Strachotíně na Břeclavsku si nechali kvůli dlouhodobému problému s vodou uskutečnit na vlastní náklady další odběry vody, které zkontrolovala odlišná laboratoř. I když tentokrát výsledky nepřekračovaly zákonem stanovené limity, potvrdily vyšší hodnoty dusičnanů. Proto obec chystá další investice. „Nadále zvažujeme zakoupení filtru či jiné technologie ke zmírnění dusičnanů do mateřské školy,“ sdělila starostka Strachotína Jaroslava Mikáčová (Nezávislí).

Všechny postižené obce se nachází na území Jihomoravského kraje. Krajský úřad ale podle Evy Moučkové z odboru životního prostředí nemá k řešení této problematiky kompetence. Uvádí, že otázka vody spadá podle zákona do kompetencí krajské hygienické stanice, která se problematikou zabývá. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rony Michaud

Štítky špatná voda, dusičnany, jižní Morava, zdravotní riziko, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice, okres Břeclav, Strachotín, Brněnsko, Břeclav, Vlasatice, Velký Dvůr, Pasohlávky

Nekvalitní voda trápí obce na jižní Moravě. Pro děti může být toxická  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.