Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně jezdí laboratoř na kolečkách. Provádí rychlé vyhodnocení testů na koronavirus

PCR testování v brněnských společnostech pokrývá nová velkokapacitní laboratoř na kolečkách. Pojízdné pracoviště zvládne vyhodnotit až tisíc testů na koronavirus denně a výsledky se lidé dozvědí v řádu tří až pěti hodin. Truck bude mít i stacionární místo, na němž bude sloužit veřejnosti.

Pojízdná laboratoř skrytá v červeném trucku navýšila brněnské kapacity PCR testování. Pracovníci Společnosti Podané ruce nejprve otestují zaměstnance velkých společností v moravské metropoli, jejichž vzorky se dostanou k několikačlennému týmu mobilní laboratoře, která dokáže výsledky vyhodnotit rychleji než na běžných testovacích místech. 

Za velkokapacitní laboratoří stojí také SPADIA LAB a město Brno. „V laboratoři na kolečkách se testuje našimi odběrovými soupravami, které obsahují speciální roztok, v němž se virus deaktivuje a stává se bezpečným pro personál. Nemusí se uchovávat v lednici a při manipulaci s ním se nemusí používat ochranné obleky," vysvětlil ředitel SPADIA LAB Martin Radina.

Místo vánočních stánků vakcinační kamion. Neziskovka očkuje na náměstí v Brně

Místo stánků, které byly donedávna připomínkou neobvykle krátkých adventních trhů, dorazily na brněnské náměstí Svobody tři trucky. Očkovací kamion poskytne první či posilovací vakcinační dávku proti koronaviru až tisícovce osob denně a uleví...

Technologie, která se při testování na koronavirus využívá, je české výroby. Laboratoř je vybavena třemi přístroji, které jsou schopny vyhodnotit 188 PCR testů za jeden cyklus, jenž trvá pětasedmdesát minut. Další hodinu až dvě zaberou administrativní úkony, po nichž následuje odeslání výsledku.


Testování u mobilní laboratoře.

Podle ředitele Společnosti Podané ruce Jindřicha Vobořila je laboratoř unikátní především rychlostí vyhodnocení testů. „Truck neslouží jako náhrada za povinné antigenní testování v zaměstnání, ale pomůže mimo jiné rychle provést konfirmační PCR testy. Laboratoř bude zároveň schopna pomoci s vyhodnocením vzorků z odběrového místa v parku za Janáčkovým divadlem,” popsal.

Laboratoř bude spolupracovat s Dopravním podnikem města Brno, Teplárnami Brno, Brněnskými komunikacemi, Veletrhy Brno nebo Brněnskými vodárnami a kanalizacemi. „Pro veřejnost bude fungovat i stacionární místo pro okamžité vyhodnocení, které lidé získají během tří až pěti hodin. Mobilní laboratoř navíc může zasahovat podle potřeby v eventuálních ohniscích nákazy covid-19,” uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Od dnešního dne jsou zaměstnanci povinni provádět si antigenní testy na koronavirus v zaměstnání dvakrát týdně. Nařízen je minimálně třídenní interval mezi testy. Testování se bude týkat i těch pracovníků, kteří mají tři dávky očkování či prodělali covid-19. Při pozitivním testu se lidé ocitnou v pětidenní karanténě.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Markéta Vaňková

Štítky koronavirus, testování, laboratoř, zdravotnictví, Brno, COVID-19, SPADIA LAB, a.s., Markéta Vaňková, Jindřich Vobořil, ODS, Dopravní podnik města Brna, Veletrhy Brno, Teplárny Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joseph Xspy

To vypadá jako předělaná maringotka i s kolotočáři ...

Pondělí, 17. ledna 2022, 20:00Odpovědět

V Brně jezdí laboratoř na kolečkách. Provádí rychlé vyhodnocení testů na koronavirus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.