Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě mezitýdně přibylo případů koronaviru. V nemocnicích ale leží méně covidových pacientů

V Jihomoravském kraji za poslední týden přibylo 5 416 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to o 1 266 více než před týdnem. Od začátku pandemie k dnešku je v kraji 269 025 potvrzených nákaz. Týdenní incidence, tedy počet případů za týden na sto tisíc obyvatel, vzrostla z 347 na 450. Zároveň ale klesá počet hospitalizovaných covidových pacientů.

Ještě loni v listopadu přibývalo některé dny i přes 3 500 nakažených koronavirem, nejvyšší denní nárůst byl koncem listopadu v počtu 3 792, což byl rekordní přírůstek od začátku epidemie. Za poslední týden byl největší nárůst ve čtvrtek, a to 1 170 případů.

Týdenní incidence se začala zvedat po loňských letních prázdninách. Vrcholu dosáhla v listopadu, a to 1 500 případů na sto tisíc obyvatel. Následně začala klesat, ale poslední týdny znovu narůstá. Před dvěma týdny byla 281 nákaz na sto tisíc obyvatel, minulý týden 347 a nyní 450. Postupně narůstá počet covidové varianty omikron. Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně i brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon hlásí, že omicron tvoří už většinu pozitivních testů.

V nemocnicích v Jihomoravském kraji ale zároveň klesá počet pacientů s covidem, nyní jich je pod 300. V nemocnicích ke včerejšku leželo 289 nakažených, potvrdila mluvčí kraje Alena Knotková. Nejvíce jich bylo ve Fakultní nemocnici Brno, podle mluvčí Veroniky Plaché jednapadesát.

Ještě v listopadu a prosinci bylo v  jihomoravských nemocnicích kolem devíti set nakažených pacientů, od té doby jejich počet klesá. Nejvíce hospitalizovaných s koronavirem má Moravskoslezský kraj, a to lehce přes tři sta. Následuje Jihomoravský kraj, kde je ale nejvíce lidí na jednotkách intenzivní péče.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Liberecká Drbna

Štítky ČR, koronavirus, Jihomoravský, statistika, Jihomoravský kraj, COVID-19, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě mezitýdně přibylo případů koronaviru. V nemocnicích ale leží méně covidových pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.