Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnská nemocnice proti covidu naočkovala 1700 dětí, chystá se na druhé dávky

Zájem o očkování dětí proti koronaviru v Brně klesá. Vakcinační vlna pro mladší generaci ve věku od pěti do jedenácti let odstartovala 13. prosince. Od té doby naočkovala Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) první dávkou 1700 dětí.

Největší zájem o očkování dětí v brněnské fakultní nemocnici byl po jeho spuštění. „Do konce roku jsme naočkovali 1500 dětí. V týdnu mezi svátky, kdy nechodily do školy, jich bylo asi 900, nyní už zájem klesá," uvedla mluvčí FN Brno Veronika Plachá. Nemocnice se nyní chystá na očkování dětí druhou dávkou.

FN Brno začala očkovat děti z dané kategorie v polovině prosince. Nejmenší se očkují v kinosále, vakcinovat se ale bude také v budově P, a to kvůli přírůstku dětí, které se budou očkovat druhou dávkou. Doba očkování je přizpůsobená školní docházce a vakcína se podává v úterý a ve čtvrtek od dvanácti do sedmnácti hodin. „Čtvrteční termín tento týden už je obsazený, v úterý příští týden ještě nějaká volná místa jsou," řekla Plachá.

V budově P se bude poprvé očkovat 13. ledna a půjde o první dávky. V této době se v centru nebudou očkovat dospělí. Nemocnice kvůli tomu prodlouží očkovací časy pro dospělé v jiné dny. V kinosále se od 13. ledna bude očkovat druhou dávkou.

Nechat naočkovat děti bude možné také v brněnském Vakcinačním centru Bohéma, které se nachází v Janáčkově divadle. Podle ředitele neziskové organizace Společnost Podané ruce Jindřicha Vobořila, která místo provozuje, odstartuje podávání vakcín nejmenším příští týden. „Přijdou nám takzvané dětské vakcíny v menších ampulích a menších dávkách. Do očkovacího centra nám budou dvakrát týdně chodit pediatři,“ řekl Vobořil.

FN Brno dostala v prosinci šest tisíc dávek vakcíny pro očkování dětí. Zhruba třetina posloužila pro další nemocnice jako například Znojmo nebo Břeclav, zbytek si nechala. V republice je asi 800 tisíc dětí ve věku od pěti do jedenácti let. Registrace k očkování dětí se spustila v první polovině prosince. Jen za první den rodiče registrovali tisíce dětí. 

Rodiče zaregistrovali na očkování proti covidu-19 tisíce dětí od pěti do jedenácti let

Českým rodičům se dnes oficiálně otevřela možnost registrovat děti od pěti do jedenácti let na vakcinaci proti covidu-19. Dosud se mohly naočkovat pouze děti starší dvanácti let. Vakcína podle odborníků chrání zejména před vážným průběhem nemoci,...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Pláteník

Štítky ČR, koronavirus, očkování, děti, Brno, Fakultní nemocnice Brno, nemocnice, vakcína, Jindřich Vobořil, Janáčkovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská nemocnice proti covidu naočkovala 1700 dětí, chystá se na druhé dávky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.