Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně se bude testovat na koronavirus o Vánocích i svátcích

Kontakt s nakaženým, podezřelé příznaky i očekávaná návštěva příbuzných. Ať už je důvod k testování na koronavirus jakýkoli, v Brně si mohou lidé testy nechat udělat i o vánočních svátcích. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně bude nabízet testy všechny sváteční dny, Fakultní nemocnice Brno bude mít zavřeno jen na Boží hod.

Svatoanenská nemocnice provádí denně asi tři sta PCR a sto antigenních testů. Přijít mohou lidé s žádankou, ale i samoplátci, kteří za PCR test zaplatí 814 korun a za antigenní test 201 korun. „Lidé se rezervují, takže nápor očekáváme takový normální," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. V období Vánoc a dvou následujících svátků budou lidé moci do areálu přijít od sedmi do dvanácti hodin, na Silvestra do patnácti hodin. Zdravotníci si od testování vezmou volno pouze na Nový rok.

Provedení testu nabízí také Fakultní nemocnice Brno, která má denní kapacitu kolem pěti set osob. „Máme hromadu volných termínů. Každý všední den provádíme testování od 7:00 do 17:00. Na Štědrý den bude doba zkrácena do 12:00. V sobotu na Boží hod bude zavřeno, v neděli budeme testovat od 7:00 do 17:00," uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Dodala, že poslední den v roce bude zavřeno stejně jako první den roku následujícího.

Testování naopak o svátcích nenabídne znojemská nemocnice, která denně provádí padesát až 120 testů. Testovací kapacita je 220 odběrů. Podle mluvčí nemocnice Petry Veselé počet testů klesá, proto se od 27. prosince omezí provoz odběrů od 6:30 do 9:30.

Bezplatně nyní mohou podstoupit dva PCR testy měsíčně lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19. Pět PCR testů měsíčně pojišťovna hradí lidem mladším 18 let, lidem s jednou dávkou očkování a lidem s kontraindikací k očkování. Od 22. listopadu se testy na koronavirus až na výjimky neuznávají jako covidový certifikát. V provozovnách služeb, v restauracích, na kulturních či sportovních akcích se lidé musejí prokázat dokončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Negativní PCR či antigenní test se uznává například pro návštěvy nemocnic nebo zařízení sociálních služeb, využít v tomto případě ale nelze samotesty.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv VARS

Štítky ČR, koronavirus, testování, Jihomoravský, nemocnice, Brno, Vánoce, COVID-19, svátek, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Brně se bude testovat na koronavirus o Vánocích i svátcích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.