Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě klesá počet lidí s covidem

V nemocnicích v Jihomoravském kraji za týden o 145 klesl počet pacientů s nemocí covid-19. K dnešku jich je 827, řekla mluvčí kraje Alena Knotková. Před týdnem jich bylo 972. Nejvíce jich je ve Fakultní nemocnici Brno, podle mluvčí Veroniky Plaché 156. Část pacientů byla po uzdravení propuštěna, někteří zemřeli.

I přes pokles je na jižní Moravě nejvíce pacientů s nákazou mezi všemi kraji. „Na JIP je 156 pacientů. Umělou plicní ventilaci potřebuje v rámci celé ČR nejvíce pacientů v Jihomoravském kraji, a to 83," uvedla Knotková.

Nejvíce hospitalizovaných s koronavirem je dlouhodobě ve Fakultní nemocnici Brno. „Máme 113 pacientů na standardních odděleních a 43 na jednotkách intenzivní péče,“ uvedla Plachá. Podle ní je za poklesem fakt, že nemocnice část pacientů po uzdravení propustila, někteří ale zemřeli. Jiní pacienti se po vyléčení také přesouvají na jiná oddělní, protože mají další zdravotní problémy.

Platí to i v jiných nemocnicích. „Máme 61 pacientů s covidem, z toho je 15 na ARO. V poklesu hraje roli propuštění, úmrtí, přesuny na jiná oddělení,“ poznamenala mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Dana Lipovská uvedla, že za poklesem stojí i to, že se přijímá méně pacientů s covidem. Nemocnice nyní léčí 97 nakažených. Z toho 14 je na anesteziologicko resuscitační klinice (ARK) na umělé plicní ventilaci a šest také na přístroji ECMO pro mimotělní oběh, dalších 18 pacientů je na jednotce intenzivní péče a zbytek je na standardních odděleních. Na ARK je stále sedm post covidových pacientů na umělé plicní ventilaci a dva také na ECMO.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky Jmk, Covid, nemocnice, FN, pacient, Jihomoravský kraj, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Petra Veselá, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na jižní Moravě klesá počet lidí s covidem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.