Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brnem se šíří omikron, mutace pronikla i do Adamova

Varianta covidu-19 omikron se v Jihomoravském kraji objevila u šesti lidí, dvou dospělých a čtyř dětí. Dospělými jsou dvě zdravotní sestry z Fakultní nemocnice Brno, uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle informací by měly mít dvě děti souvislost se sestrami, zbylé dvě děti jsou ze Základní školy v Adamově na Blanensku a vazbu na brněnské případy nemají. Náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka uvedl, že všichni nakažení omikronem mají velmi lehký průběh a jsou v domácím ošetřování. Prvním potvrzeným případem omikronu v ČR byla koncem listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky.

O šesti podezřeních na omikron na jižní Moravě hovořila dnes i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Uvedla, že v Brně jde o dvě zdravotní sestry z fakultní nemocnice, které pracují na covidovém oddělení, a dvě jejich děti, další dva případy podezření na omikron jsou podle ní žáci ve věku deset a 11 let z Blanenska.

Obě ženy jsou z plicního oddělení a podle Plaché nebyly nikde v zahraničí. Jsou v domácím léčení a nepotřebují lékařskou péči. "Očekáváme podle našich informací, že těchto případů omikronu bude přibývat," uvedla bez podrobností Plachá. Ludka uvedl, že nemocnice poslala vzorky ještě na ověření. „Varianta se tu objevila, je bohužel velmi nakažlivá. Uvidíme, co to udělá. Populace se promoří a objeví se další, je to přirozený vývoj nemoci,“ řekl Ludka.

Jedno z nakažených dětí chodí do ZŠ Arménská, kde na nákazu upozornil Český rozhlas Brno. "Varianta byla potvrzena u jednoho žáka ve druhé třídě, celá třída je proto v karanténě. Žádné bližší informace nemám," řekl ČTK ředitel školy Petr Holánek. U druhého dítěte s vazbou na zdravotnice není jasné, zda navštěvuje některé školské zařízení.

Na nákazu v adamovské škole upozornil Deník. „Krajská hygienická stanice nám oznámila, že při sekvenaci vzorků byla u žáků naší školy zachycena varianta omikron. Počet nebudu upřesňovat. Třída, která byla v kontaktu s těmi žáky, je v tuto chvíli poslaná do karantény,“ řekl ředitel školy Stanislav Tůma. Podle informací mělo pozitivní antigenní test na covid více dětí, u dvou se dalším testováním potvrdil omikron.

Ludka uvedl, že kromě dvou zaměstnanců se nakazili i rodinní příslušníci. Potvrdil i dva adamovské případy. „Podle posledních informací z našeho oddělení klinické mikrobiologie jsou i další dva pozitivní z oblasti Adamova, kteří se přijeli k nám otestovat v rámci PCR testu, takže není to jen naše nemocnice, ale na jižní Moravě už se to objevilo a dalo se to zcela jasně očekávat. Omikron tady je a my díky tomu, že používáme metody, které dokážou odhalit varianty, tak jsme na to přišli. A všichni, kdo ho mají, mají velmi lehký průběh. Jsou v domácím ošetřování,“ uvedl Ludka.

Ředitel krajské hygienické stanice David Křivánek řekl, že hygienici u případů čekají na potvrzení vzorků. Česko má dosud dva oficiálně potvrzené případy omikronu. První byla žena z Liberce, druhým člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Covid, Omikron, Brno, Jmk, FN, Adamov, Fakultní nemocnice Brno, nemocnice, COVID-19, Jihomoravský kraj, Česko, Liberec, okres Blansko, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnem se šíří omikron, mutace dorazila i do Adamova  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.