Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Štěrk, šišky, písek. Brňané se v nemocnici projdou po speciálním chodníku

Areál Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) poskytne nejen pacientům nové rehabilitační prvky. Lidé se tak budou moci venku projít například po speciálním chodníku, který podporuje správnou senzomotoriku dolních končetin.

Rehabilitační chodník je prvním ergoterapeutickým prvkem, který v areálu brněnské nemocnice vyrostl. Je složený z rozličných materiálů, různé tvrdosti i formy, a chůze po této speciální cestě stimuluje receptory na ploskách nohou. Projekt, který pomůže nejen pacientům FNUSA, vznikl z iniciativy ergoterapeutů z Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace FNUSA a Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity, kteří chodník plánují za příznivého počasí využívat při práci s pacienty.

„Bosá chůze je přirozenou rehabilitací nejen pro plochonohé, ale i pro jiné pohybové potíže při různých pohybových onemocněních,“ vysvětlila podstatu prvku ergoterapeutka Ladislava Chanovická. Právě bosá chůze zajistí nejintenzivnější stimulaci chodidel. Zájemci se mohou projít po štěrku, kůře, šiškách či písku. Přínosem jsou nerovnosti jednotlivých povrchů a reakce svalů na ně.

Společně s chodníkem vznikl v areálu také soft trekový prostor pro nácvik chůze v terénu a na jaře je v plánu instalovat gardenterapeutický stůl, na kterém si pacienti budou trénovat jemnou motoriku při péči o rostliny. „Pro pacienty, kteří jsou ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně hospitalizováni, jsou rehabilitační prvky nejen vhodnou cvičební pomůckou, ale i výborným prostředkem pro rozptýlení myšlenek. Místo navíc může být příjemným cílem setkání pacienta s jeho blízkými,“ řekla Chanovická.

Ohodnoť článek

Foto FNUSA

Štítky rehabilitace, fnusa, chodník, fyzioterapie, Fakultní nemocnice u sv. Anny, pacient, Brno, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěrk, šišky, písek. Brňané se v nemocnici projdou po speciálním chodníku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.