Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mobilní očkovací týmy jezdí do firem i obcí. Teď volají po změně financování

Maximálně zpřístupnit lidem očkování se snaží Diecézní charita se Společností Podané ruce. Jejich mobilní týmy jezdí k nepohyblivým pacientům, do malých obcí, na vesnice i do firem. Organizace ale upozorňují, že pokud se nezmění systém financování očkování, budou muset program ukončit nebo výrazně omezit. Aktuálně výjezdy dotují z vlastních prostředků.

Mobilní očkovací týmy neziskových organizací jezdí už od jara za nepohyblivými lidmi z Jihomoravského kraje a Vysočiny. Zdravotníci tak očkují lidi tělesně i mentálně postižené v jejich domovech. V létě začaly vyjíždět i do obcí a firem. Například za dva dny očkování ve Veselí nad Moravou zvýšily neziskovky proočkovanost obce o 8,5 %. S pokračujícím časem ale bohužel klesá efektivita tohoto způsobu vakcinace a stává se prodělečnou.

Potřebujeme zvýšit proočkovanost, což bez mobilního očkování nezvládneme. Očkujeme ve čtyřech krajích, narážíme ale na problémy, že očkování začíná být prodělečné,“ řekl ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil. Jejich zdravotníci totiž zajíždí i na malé vesnice, kde stráví celý den, naočkují ale jen pár desítek.

Neziskovka vyzdvihuje rakouský model financování. Česko by se podle ní mělo v tomto inspirovat. „Očkování i testování tam zajišťují velké zdravotnické nevládní organizace, které mají zajištěno, že jim stát uhradí veškeré náklady na očkování. Když jsme jim říkali, že v Česku se to platí ze zdravotního pojištění, konstatovali, že to nemůže fungovat,“ uvedl Vobořil.

Dnes očkuje mobilní tým ve Žďáru nad Sázavou. V dalších dnech mobilní týmy vyrazí do Humpolce, Kradlub nad Labem, Vysokého Mýta, Žamperku nebo Opatova. „Nejde nám o to, aby se na očkování vydělávalo, ale abychom to nemuseli dotovat. To si jako nevládní organizace nemůžeme ani ekonomicky dovolit,“ zakončil Vobořil.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Společnost Podané ruce

Štítky Podané ruce, Neziskovka, Charita, Covid, očkování, Jindřich Vobořil, Česko, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Veselí nad Moravou, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mobilní očkovací týmy jezdí do firem i obcí. Teď volají po změně financování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.