Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tři lidé se přiotrávili oxidem uhelnatým, pomoct letěl záchranářský vrtulník

Jihomoravští zdravotníci museli vyslat záchranářský vrtulník k případu trojice přiotrávených lidí na Blanensku. Osoby se nadýchaly oxidu uhelnatého a potřebovaly rychlý zásah. Záchranáři před podobnými situacemi dlouhodobě varují a připomínají, jak nebezpečný může tento jedovatý plyn být.

Jihomoravští záchranáři řešili případ otravy oxidem uhelnatým o víkendu. K nebezpečné situaci došlo poté, co si tři dospělí lidé přitápěli v obytné dodávce. „Na místo vyslalo naše operační středisko vrtulník a pozemní lékařskou posádku,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Zdravotníci všem přiotráveným pacientům poskytli kyslíkovou terapii a poté je transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Brně.

Podobných případů přibývá zejména s nástupem podzimu a zimy, kdy lidé často vytápějí své domovy. Mnohdy mohou případy otravy skončit velmi vážně. Oxidu uhelnatému se přezdívá tichý zabiják a pokud se pacientovi nedostaví vhodná péče včas, hrozí mu smrt. „První příznaky otravy jsou nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, závratě, bušení srdce, slabost... Při závažnějším stupni přistupují neurologické příznaky, jako je například dvojité vidění či porucha řeči. V takové situaci je samozřejmě potřeba dostat se co nejrychleji na čerstvý vzduch a přivolat pomoc,“ varovala Bothová.

Kamenem úrazu bývají nedostatečné kontroly fukčnosti komínů, plynových kotlů a karem. Zdravotníci proto každý rok nabádají lidi k tomu, aby jednali preventivně a mysleli na důsledky, keré případný únik jedovatého plynu má. „Pokud však i přes veškerá preventivní opatření dojde k úniku oxidu uhelnatého, před jeho zvýšenou koncentrací nás dokáží varovat senzory a čidla, která lze zakoupit ve specializovaných obchodech a poté je umístit v domácnostech,“ řekla Bothová.

Ohodnoť článek

Foto ZZS JMK

Štítky zásah, zdravotníci, záchranáři, otrava, oxid uhlenatý, oxid uhelnatý, zdravotnický pracovník, okres Blansko, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři lidé se přiotrávili oxidem uhelnatým, pomoct letěl záchranářský vrtulník  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.