Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnští vědci přišli s metodou pro snazší diagnostiku nádorů

Odhalení a diagnostika nádorů v hlubokých tkáňových strukturách by mohly být snazší díky inovované zobrazovací metodě. Optická biopsie je založená na interakci světla s biologickými molekulami, při níž hraje velkou roli polarizace fotonů.

Brněnským odborníkům z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR (AV ČR) se podařilo inovovanou zobrazovací metodu poprvé aplikovat skrze optická vlákna o tloušťce lidského vlasu. Díky optické biopsii je možné diagnostikovat tkáně přímo uvnitř pacientova těla. Na rozdíl od klasické biopsie, při níž dochází k invazivnímu odebrání vzorku, se diagnóza určuje pomocí miniaturního endoskopu.

Navíc dochází k minimálnímu poškození tkáně. „Přestože většina našich aplikací míří do neurověd, nelineární zobrazovací metody jsme na seznam našich cílů zařadili zejména kvůli jejich obrovskému potenciálu ve zdravotnictví​,“ řekl vedoucí vědecké skupiny Komplexní fotoniky z Ústavu přístrojové techniky AV ČR Tomáš Čižmár.

Díky nové zobrazovací metodě mohou odborníci odlišit různé části tkáně s rozlišením, které je srovnatelné s běžným mikroskopem. „Ačkoli máme ještě před sebou velký kus cesty, ukázka tohoto typu pokročilého nelineárního zobrazování prostřednictvím multimodového vlákna otevírá mnoho možností pro další aplikace vláknových endoskopů,“ řekla k metodě vedoucí vědeckého týmu pro nelineární zobrazování optickými vlákny z Ústavu přístrojové techniky AV ČR Johanna Trägårdh.

Přestože je v dnešní době možné diagnostikovat nádory a fibrózy uložené v hlubokých tkáňových strukturách pomocí rentgenu, CT či ultrazvuku, inovovaná metoda by znamenala přínosnější a méně invazivní způsob zjišťování informací potřebných k určení přesné diagnózy. Cílem výzkumu je, aby optická biopsie nahradila biopsii klasickou, jež se nyní ve zdravotnictví využívá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto 12019/Pixabay.com

Štítky výzkum, věda, nádor, diagnostika, akademie věd, rakovina, tkáň, Ústav přístrojové techniky Akademie věd České republiky, Akademie věd České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští vědci přišli s metodou pro snazší diagnostiku nádorů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.