Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Díky za nový život. Lékaři v Brně pacientovi poprvé voperovali speciální stimulátor

Brněnští lékaři dnes provedli prvnímu pacientovi v republice miniinvazivní zákrok, který prostřednictvím zavedení speciální elektrody pomáhá lidem trpícím fekální či močovou inkontinencí. Problém, se kterým se potýká především mnoho seniorů, snižuje kvalitu života a zatěžuje psychiku.

Inkontinenční potíže začaly u dvaasedmdesátiletého Pavla Holuba z Rajhradu poté, co v minulosti prodělal velmi náročnou a komplikovanou operaci nádoru konečníku. Zákrok tehdy prováděly dva týmy, přičemž jeden operoval přes konečník a druhý přes břicho. Radikální zásah dopomohl pacientovi k tomu, aby se vyhnul doživotnímu vývodu. „Po zákroku rehabilitoval, cvičil a všechna měření byla v pořádku. I přesto ho ale trápily úniky stolice, kvůli kterým psychicky strádal. Omezovalo ho to na normálním životě,“ popsal chirurg Petr Vlček z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, jenž pana Holuba léčí.

Pomůže speciální elektroda

Fekální inkontinenci by měla vyřešit takzvaná sakrální neuromodulace. Při ní se pacientovi do těla zavede jehlová elektroda, jež se ve druhé fázi operace propojí s neurostimulátorem umístěným v podkožní kapse. Přístroj, který si pacient ovládá telefonem se speciální aplikací, pak stimuluje příslušné nervy, které začnou lépe reagovat a umožní správnou funkci svěrače.

Finální část zákroku Pavla Holuba sice čekala až dnes, už od té minulé, kterou podstoupil před několika týdny, se ale cítí výrazně lépe. „Po poslední operaci mi napsal smsku, ve které stálo: ‚Díky za nový život.‘ Myslím, že to mluví za vše,“ svěřil se Vlček. Rarita dnešní operace spočívá především v tom, že s voperovaným přístrojem může pacient kdykoli podstoupit magnetickou rezonanci, což u staršího typu stimulátorů možné nebylo.

Neurostimulátor, který se ukládá do podkožní kapsy pacienta.

„Není normální, co všechno jste pro mě udělali."

Pavel Holub se na dnešní operaci podle svých slov těšil. Po zavedení speciálního přístroje se totiž problém, který mu dosud bránil v každodenních činnostech, podstatně zlepší. „Dřív jsem byl aktivní, sportoval jsem. Takhle jsem nemohl jít ani na nákup,“ svěřil se Drbně energický muž, zatímco ležel na operačním stole přikrytý zeleným nemocničním prostěradlem.

Ani zhruba půlhodinový zásah, který začal krátce před jedenáctou hodinou dopolední, nevzal panu Holubovi dobrou náladu. Komunikaci a vtipkování s lékaři i novináři mu umožňovala lokální anestezie, díky které byl při vědomí a v průběhu zákroku poslušně hlásil, že jej nic nebolí.

Ve chvíli, kdy chirurg zašil malou ranku v dolní části zad a operace byla u konce, si zdravotníci vyslechli dojemná slova díků, která zahřála u srdce. „Není normální, co všechno jste pro mě udělali. Jsem tu tak spokojený, strašně mi pomáháte. Předtím jsem si prošel takovými věcmi...“ rozplakal se Holub dojetím, zatímco svíral Vlčkovy dlaně v těch svých.

Problém, za který se lidé stydí

Fekální inkontinence se projevuje neschopností kontrolovat vyprazdňování stolice. Obvyklými pacienty jsou starší ženy, nemoc se ale nevyhýbá lidem žádného věku. „Postižení, o kterých víme, jsou jen špičkou ledovce. Jde o potíž, o které se lidé často nepřijdou poradit, protože se za ni stydí. Přitom jim velmi ovlivňuje život a často pak kvůli strachu z ponížení ani nevycházejí z domu,“ popsal Vlček, který doufá, že se nový typ elektrody s neurostimulátorem podaří zajistit co nejvíce potřebným pacientům. Celý zákrok včetně příslušenství hradí lidem zdravotní pojišťovna.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky nemocnice, operace, zákrok, inkontinence, fnusa, pacient, Pavel Holub, Brno, Petr Vlček, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Rajhrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřka Pravá

No a já bych potřebovala stimulátor opačný - již několik let musím použít k vyprázdnění močového měchýře cévky... Když si spočítám, kolik peněz ty cévky stojí (naštěstí je hradí pojišťovna), tak by se i ten stimulátor zaplatil...

Pátek, 2. července 2021, 20:57Odpovědět

Díky za nový život. Lékaři v Brně pacientovi poprvé voperovali speciální stimulátor  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.