Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po covidu přetrvávají lidem problémy, v Brně od bolestí ulevují rehabilitacemi

Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA) a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity (LF MU) připravily pro postcovidové pacienty, u kterých přetrvávají zdravotní problémy, speciální rehabilitační program. Cílem je zlepšení jejich zdravotního stavu a tolerance zátěže.

Problémy spojené s koronavirovou nákazou s jejím odchodem mnohdy neodeznívají a některé těžkosti mohou přetrvat. Vyléčení trpí dechovými potížemi, únavou či bolestmi svalů a kloubů. Se zlepšením zdravotního stavu postcovidových pacientů pomáhá FNUSA speciálními rehabilitacemi.

„Program začíná komplexním vyšetřením rehabilitačním lékařem v naší ambulanci a poté pokračuje řízeným ambulantním tréninkem dvakrát týdně šedesát minut - samozřejmě pod vedením erudovaného fyzioterapeuta," popsala primářka Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace FNUSA a LF MU Michaela Sosíková.

Při cvičení se odborníci zaměřují na zvýšení svalové síly, a to s využitím různých rehabilitačních pomůcek, cvičení na míčích nebo s pružnými tahy. Soustředí se také na dynamiku hrudního koše a hrudní páteře, nácvik správného držení těla a optimalizaci pohybových návyků. „Celý cyklus trvá celkem jeden měsíc, tedy osm tréninků. Pak následuje výstupní kontrolní vyšetření u lékaře a zhodnocení efektu terapie,“ dodala Sosíková.

Rehabilitují i zdravotníci

První cyklus programu otestovali sami zaměstnanci nemocnice, kterým po prodělání koronaviru zůstaly potíže. Jednou z rehabilitujících byla také Markéta Geierová. „S nemocí COVID-19 jsem byla hospitalizovaná, po propuštění z nemocnice jsem se při sebemenší námaze zadýchávala, nevyšla do schodů, byla jsem velmi unavená,“ popsala žena, které následky nákazy bránily v každodenních úkonech. „Teď už zvládám všechny činnosti bez omezení, snažím se cvičit doma a každý den chodit s holemi,“ dodala.

Druhý cyklus rehabilitací je otevřený široké veřejnosti. Zájemci o cvičení se mohou objednat přímo v ambulanci Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace.

Ohodnoť článek

Foto Archiv FNUSA

Štítky fnusa, rehabilitace, covid, koronavirus, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, COVID-19, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po covidu přetrvávají lidem problémy, v Brně od bolestí ulevují rehabilitacemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.