Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záchranář se znovu učí chodit, pomáhá mu veřejná sbírka

Jihomoravští záchranáři otevřeli transparentní účet pro svého kolegu, jenž si prošel cévní mozkovou příhodou. Finančně Zdeňku Mikulovi přispěli nejen zdravotníci, ale také štědrá široká veřejnost, které není osud druhých lhostejný. Prostřednictvím terapií se bývalý záchranář opět učí chodit.

Zdeňka Mikulu postihla během cesty ze služby v září 2017 mozková příhoda, která zapříčinila ztrátu řeči a kompletní ochrnutí celého těla. Bývalý záchranář nyní rehabilituje a během terapií se mu daří dělat nové a nové pokroky, k nimž mu dopomohla také veřejnost. „Pohnu už prsty na ruce, ohnu ruce v loktech, dokonce drobně zvednu zápěstí,“ popsal muž, pro kterého kolegové otevřeli transparentní účet.

Dosud se na léčbu podařilo shromáždit přes 20 tisíc korun. „Částku jsme kolegovi poslali a využita bude na další z celé řady terapií,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Mikula se prostřednictvím neúnavného cvičení, které pojišťovna neproplácí, naučil stát v dlahách, dokáže se díky břišním svalům pohnout a narovnat. Na speciálním trenažeru dokonce ujde až kilometr.

Léčba je ale náročná, cévní mozková příhoda totiž dokáže člověku v mnohém ovlivnit kvalitu života. Třetina pacientů s mrtvicí dokonce umírá. Častým následkem bývá trvalá invalidita, narušení schopnosti pohybu, porucha tvorby řeči, zhoršení zraku nebo poruchy paměti. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JMK

Štítky cévní mozková příhoda, mrtvice, záchranáři, zděnek mikula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranář se znovu učí chodit, pomáhá mu veřejná sbírka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.