Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Léčba rakoviny buněčnou terapií se osvědčila

Už je tomu rok, co lékaři z Fakultní nemocnice (FN) Brno poprvé použili tzv. „živý lék“. Buněčná terapie je forma léčby geneticky upravenými bílými krvinkami, které se tak naučí proti nádoru bojovat. V největší moravské nemocnici se díky tomu podařilo vyléčit téměř polovinu jinak nevyléčitelných pacientů s určitými typy nádorů mízních uzlin.

V červnu roku 2019 Petrovi Ryzímu diagnostikovali onkologické onemocnění hrudních mízních uzlin. Po dlouhé léčbě o čtyřech cyklech stále nedošlo ke zmenšení velikosti nádoru. Poté se ale objevila nová technologie buněčné terapie. Jedná se o moderní metodu, při níž dochází ke genetickému modifikování bílých krvinek, které se tak naučí bojovat proti nádorovému onemocnění. 

„Pro upravené bílé krvinky se nádor stane cílem, který předtím ignorovaly, proto mohl dále růst.  Víceméně touto metodou buňky naučíme nádor vidět,“ vysvětlila vedoucí lymfomové skupiny Andrea Janíková.

Až za oceánem

Předloni v prosinci Petru Ryzímu svitla nová naděje – podaná infuze jeho geneticky upravených bílých krvinek. „Znamenalo to pro mě naději, že to nějak dopadne. Nezbývalo nic jiného než doktorům věřit, stal se ze mě takový biologický materiál," řekl pacient vyléčený z rakoviny. 

Podání takto upravených buněk je velmi časově náročné. Po jejich odebrání se posílají za do americké laboratoře, kde se poté upravené a zmražené posílají zpět. Teprve pak je lze pacientovi podávat infuzí. Čekací doba před podáním léčby je obvykle velmi časově náročná, trvá až několik týdnů. Nově by se ale mohla zkrátit, a to díky vznikajícímu závodu v západní Evropě. 

„Po výstavbě centra v Evropě by se doba mohla zkrátit na polovinu. Závod se vybudoval v Holandsku, bude to řešit dosavadní problémy s přepravou, doposud to bylo přes oceán složitější,“ dodala Janíková.

Návrat k běžnému životu

Podle přednosty Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno Jiřího Mayera se pacientovi za několik dní od infuze ulevilo od příznaků, například každodenních teplot, kašle a potížích s dýcháním. Pro Petra Ryzího to znamenalo, že se může začít pomalu vracet do běžného života.

 „Pořád to není na maraton, ale zlepšuje se to, ze začátku jsem skoro ani nevyšel schody. Jsem rád, že jsem dostal šanci na léčbu. Předtím jsem nezvládl ani krátkou procházku a zadýchal jsem se i v klidu, teď už zvládám i delší procházky a už půl roku chodím do práce,“ popisoval svůj pokrok padesátiletý hajný Petr Ryzí.

Klinika vyzkoušela léčbu již na 14 pacientech. Téměř polovinu nemocných z jinak nevyléčitelného nádorového onemocnění mízních uzlin se podařilo vyléčit.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Fakultní nemocnice, nemoc, buněčná léčba, rakovina, léčba, pacient, Jiří Mayer, Fakultní nemocnice Brno, Evropa, Nizozemsko, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léčba rakoviny buněčnou terapií se osvědčila  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.