Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Česka se dostala nebezpečná cukrovinka, zakázaná látka v ní může udusit děti

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila nebezpečné sladkosti. Pohárky s želé, které pochází z Vietnamu, obsahují látku Konjac flour, ta v minulosti způsobila zadušení dětí. Na našem území je proto zakázaná. SZPI proto varuje před nákupem této cukrovinky a prodejci uloží pokutu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje zákazníky před nebezpečnými cukrovinkami. Želé od značky New Choice s názvem Tropical Mini Fruity Gels v balení po jednom kilogramu, které bylo vyrobeno ve Vietnamu a datum trvanlivosti má do 28. května 2021 je podle inspekce nevhodná pro děti. V pohárcích, ve kterých je želé naplněno, objevili pracovníci látku s označením E 425, stejně jako u cukrovinek od stejné značky s názvem Taro Flavor Mini Fruity Gels a datem spotřeby do 8. 5. 2021.

Tato látka je známá jako Konjac flour a získává se z kořene trvalky Amorphophallus konjac rostoucí v Asii. Podle nařízení inspekce je látka Konjac flour zakázaná. Pokud totiž děti spolknou celý obsah pohárku jako jedno sousto, může tato látka nabobtnat, ož v minulosti zapříčinilo úmrtí dětí zadušením. 

„Provedenou kontrolou inspektoři rovněž zjistili, že kontrolovaná osoba uváděla předmětné potraviny do oběhu s chybějícími povinnými údaji v českém jazyce, čímž porušila další právní předpisy.“ uvádí tiskový mluvčí Pavel Kopřiva.

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří zakoupili předmětné šarže potravin, aby je nekonzumovali a informaci vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF. Prodejci bude uložena pokuta. 

.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto https://www.szpi.gov.cz/

Štítky cukrovinka, želé, nebezpečí, zadušení, děti, Státní potravinářská inspekce, Česko, Vietnam, jídlo, Asie, Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka se dostala nebezpečná cukrovinka, zakázaná látka v ní může udusit děti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.