Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Fakultní nemocnice začne od září každý den testovat na covid-19, v kraji je dvakrát víc nakažených než na jaře

Fakultní nemocnice začne od září nepřetržitě testovat na koronavirus v odběrových stanech. Sedm dnů v týdnu tak budou otevřené drive-in stany, kam se objednaní pacienti a zájemci o test mohou přihlašovat. Nemocnice opatření zavedla kvůli stále se zvyšujícímu počtu nakažených, v Brně je momentálně 700 lidí v karanténě, což je o polovinu více než v dubnu.

Fakultní nemocnice v Brně bude od září denně testovat v odběrových stanech na koronavirus. Drive-in stany budou otevřené 7 dnů v týdnu a bude vždy nutné se přihlásit přes rezervační systém. 

FN Brno jako jediná nemocnice v kraji testuje pacienty na koronavirus nepřetržitě již od března 2020 a své testovací kapacity na rozdíl od ostatních nemocnic nikdy nepřerušila. 

V Jihomoravském kraji přibylo za poslední týden zhruba 230 potvrzených případů nemoci covid-19. Od začátku pandemie je v kraji k dnešnímu dni 1593 případů, vyplývá z webových stránek ministerstva zdravotnictví. Podle jihomoravských hygieniků se více než 1150 lidí vyléčilo, 25 s koronavirem zemřelo.

Odběrové stany FN Brno jsou od září v provozu v těchto časech:
Pro indikované pacienty od KHS a praktických lékařů:
Pondělí - Neděle:  8:00 - 17:00 (pauza 12:00 - 13:00)

Pro samoplátce:
Pondělí:   8:00 - 17:00 (pauza 12:00 - 13:00)
Středa:     8:00 - 17:00 (pauza 12:00 - 13:00)

Je nutná rezervace termínu pro všechny a to přes rezervační portál.

Zaměstnatncům a zdravotníkům z Fakultní nemocnice budou při odběrech pomáhat také nelékařsky technicko - hospodářští pracovníci a medici z Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity. Další informace včetně map a lokací najdete na webových stránkách.

Počet nakažených rychle stoupá

Nemocnice ke každodennímu testování přistoupila hlavně kvůli náhlému růstu počtu nakaždených. V posledních týdnech se podle ředitelky protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek  čísla stále zvyšují, ve strovnání s dubnem je počet srpnových nakažených už nyní více než dvojnásobný. I počet hospitalizovaných byl na jaře poloviční. 

"Aktuální situace je odlišná oproti dubnu také v tom, že během nouzového stavu byli lidé většinou doma, počet kontaktů byl minimální," uvedla Ciupek.

Většina nových případů jsou mladí lidé bez zdravotních problémů, účastníci hromadných akcí, leckdy mimo Jihomoravský kraj. "U všech těchto osob byla nastavena příslušná individuální opatření," uvedla Ciupek.

Nejvíce nakažených je v Brně

Nejvíc případů nakažených koronavirem se objevilo v Brně, tady se vyskytlo od března 700 potvrzených případů. Přes 200 je na Břeclavsku, 190 na Brněnsku, bezmála 150 na Znojemsku, asi 160 na Hodonínsku a desítky případů jsou na Vyškovsku a Blanensku. Více než 20 lidí s pozitivními testy bylo v zahraničí, nejvíce jich přijelo z Ukrajiny a Slovenska.

S každým pozitivně testovaným dělají hygienici epidemiologické šetření a hledají lidi, kteří byli s nakaženým v kontaktu. Aktuálně je v kraji v karanténě přes 700 lidí.

V ČR je od začátku pandemie k dnešnímu dni 23.300 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Celkem 17.190 lidí se vyléčilo, 418 lidí s nemocí zemřelo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, statistiky, fakultní nemocnice, Brno, nakažení, test, nemocnice, COVID-19, stan, Fakultní nemocnice Brno, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Ukraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězslav Žurek

Zajímalo by mě jak se vlastně může testovat na přítomnost nCOV-19 (Covid19 je jméno nemoci a ne viru!) když zatím nikdo nebyl schopen prokazatelně virus izolovat? Viz diskuse a hlavně článek na globalresearch.ca http://dfens-cz.com/jak-presne-jsou-pcr-testy-na-covid-19/?show=comments#respond

Neděle, 30. srpna 2020, 23:01Odpovědět

Fakultní nemocnice začne od září každý den testovat na covid-19, v kraji je dvakrát víc nakažených než na jaře  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.