Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé v Brně zkouší různé kličky k dosažení rychlejšího testu na koronavirus

Fakultní nemocnice Brno každý den řeší nepravdivé informace od lidí, kteří se chtějí dřív dostat na testování na koronavirus. Jsou to třeba samoplátci odjíždějící na dovolenou, kteří žádají o testování dvakrát - poprvé jako samoplátci a podruhé se vydávají za pacienty odeslané k testu praktickým lékařem. Podle mluvčího nemocnice Pavla Žáry pracovníci nemocnice manuálně systém kontrolují a systém od dvojích žádostí čistí. Nemocnice denně testuje až 120 lidí, kapacitu by v případě potřeby mohla navýšit.

Nemocnice v červenci testovala dva dny v týdnu. Dd srpna zavedla tři testovací dny, a to pondělí, středa a pátek. Tento týden testovala i ve čtvrtek, aby pokryla maximum zájemců. „V rezervačním systému je čas od 8:00 do 9:00 vyčleněný pro pacienty určené krajskou hygienickou stanicí. Zbytek času je nabídnutý samoplátcům a pacientům indikovaným od praktických lékařů," uvedl Žára.

Podle něj se stává, že se samoplátci vydávají za pacienty indikované k testu praktikem. „Odjíždějí na dovolenou a potřebují test a myslí si, že ho budou mít hned, když uvedou, že jsou indikovaní lékařem. To se ale nestane. Pracovníci systém denně pročítají, a pokud je tam někdo jako samoplátce a také jako indikovaný lékařem, uvolníme u indikovaných místo pro další," řekl Žára.

Výsledky do 24 až 48 hodin

Podle něj to nejsou výjimečné případy, nemocnice systém čistí každý den a někdy i dvakrát. Hygienici posílají na testy například lidi, kteří přišli do styku s nakaženým a podobně. Od lékařů přicházejí například lidé s příznaky, samoplátci nejsou určení hygieniky ani praktiky a vyšetření si platí sami ve výši 1756 korun. Výsledky testu na nemoc covid-19 se testovaní dozvídají zpravidla 24 až 48 hodin po provedení testu.

V Jihomoravském kraji je od začátku pandemie k dnešnímu dni přes 1080 potvrzených případů nemoci covid-19. V ČR je 17.740 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky testy, koronavirus, fn brno, testování, triky, kličky, nemocnice, COVID-19, pacient, Brno, Fakultní nemocnice Brno, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně zkouší různé kličky k dosažení rychlejšího testu na koronavirus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.