Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ministerstvo zveřejnilo semafor nákazy. Brno-město je jedním z nejvíce nakažených okresů

Ministerstvo zdravotnictví dnes poprvé představilo takzvaný semafor, tedy mapu okresů podle epidemiologické situace. Brno-město je společně s dalšími osmi okresy označeno zelenou barvou tedy prvním stupněm zvýšené nákazy koronavirem. Spolu s Brnem jsou na stejném stupni okresy Praha, Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město, Karviná a Frýdek-Místek, Jihlavsko a Prachaticko.

Semafor určující míru rizika bude ministerstvo aktualizovat v týdenních intervalech. Riziko nákazy je rozlišeno do čtyř barevných stupňů - bílé, zelené, žluté a červené, na základě kterých budou přijímána příslušná opatření proti šíření koronaviru.

„Hodnotí se 25 parametrů. Jsou výsledkem týdenního souhrnu nad denními sledováními. Konečné rozhodnutí o daném stupni je výstupem odborné expertizy epidemiologů a hygieniků," řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Jihomoravští hygienici zveřejnili poslední statistiky v pátek 31. července. Během minulého týdne potvrdili na území jižní Moravy 128 nových případů nákazy koronavirem, většinu z nich právě v okrese Brno-město.

Na jižní Moravě nárůst mezi mladými lidmi

Podle krajské hygieničky Renaty Ciupek byla nákaza nejčastěji mezi mladými lidmi. „Nárůst počtu případů v posledních dnech souvisí s výskytem u mladých lidí ve věkové skupině 25-34 let," uvedla Ciupek. Podle ní šlo nejčastěji o mladé pracovníky nadnárodních společností a vysokých škol a cizí státní příslušníky pracující v Brně,

„Jde o skupinu s intenzivními četnými vzájemnými kontakty, včetně návštěv klubů, společných pobytů na chatách atp. Jedná se o případy se zcela minimálními příznaky, bez jakýchkoliv závažnějších problémů a komplikací," dodala Ciupek.

U všech nakažených byla podle hygieničky zjištěna vzájemná souvislost. „Jedná se o přenos v těsném kontaktu, podobně jako je tomu i v rodinách, ale i v rámci sportovních a zájmových aktivit (hokej, kopaná, tanec). Evidujeme několik případů, které mají souvislost s pobyty Chorvatsku, Bulharsku, Německu," uzavřela hygienička.

Několik desítek vážných případů

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška bylo za červenec v České republice nově diagnostikováno 4597 lidí s covidem-19 , což je velké množství. „Velká část jde na vrub Moravskoslezského kraje a Prahy," řekl Dušek. Podle něj ale musí velmi málo lidí do nemocnic.

Nově hospitalizovaných bylo 237 lidí a vážný průběh mělo 33 z nich. Zhruba polovina mezi hospitalizovanými byli lidé nad 65 let, senioři měli 26 vážných průběhů z celkových 33 za celý měsíc.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky koronavirus, nákaza, brno-město, semafor, ministerstvo zdravotnictví, infekční onemocnění, okres Brno-město, COVID-19, Praha, Brno, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Karviná, Frýdek-Místek, okres Jihlava, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zveřejnilo semafor nákazy. Brno-město je jedním z nejvíce nakažených okresů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.