Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Studené hranolky a malé porce. Studenti si stěžují na jídlo v menzách

Brněnští studenti kromě vyšších cen za bydlení pociťují zdražení i u jídla. Menzy, které mnoho lidí považuje za levný způsob stravování, si za jídlo často účtují stejně jako levnější restaurace. Mladí se proto raději nají jinde nebo si obědy připravují doma.

Studentka Kateřina z Masarykovy univerzity (MUNI) se minulý rok v menze stravovala téměř každý den. Nyní se tam ukáže maximálně jednou za dva týdny. Za obědy podle ni účtují jídelny podobné částky jako mnohé restaurace. Současné ceny proto nutí posluchačku univerzity k tomu, aby jídlo nosila z domu.  

„Vstávám každé ráno trochu dřív, aby si stihla udělat něco k obědu. Nejčastěji volím rychlá jídla, jako jsou těstoviny nebo různé druhy salátů. Díky tomu výrazně ušetřím, protože při současných cenách je to pro mě neúsné. Navíc mi škola zdražila koleje,“ říká studentka. 

Podobné jako Kateřina mluví i další oslovení mladí z vysokých škol. Mnozí si stěžují nejen na ceny, ale také ne zrovna ideální kvalitu nabízených pokrmů.  „Dát 120 korun za smažený sýr se studenými hranolky a kupovanou tatarkou mi přijde přehnané. Raději dám o dvacet korun víc za to stejné jídlo někde jinde. Bývá to i s polévkou a všechno je teplé. Navíc je toho víc a chutná to lépe,“ vysvětlila studentka MUNI Julie.

Menzám se zvyšují náklady

Univerzitní stravovací zařízení se ale brání a tvrdí, že ceny bylo nutné letos navýšit. Argumentují zvýšením provozních a jiných nákladů. Například menzy Mendelovy univerzity od února zdražily o 14 korun na porci. Podle mluvčí Terezy Pospíchalové za to mohou mimo jiné ceny energií, které od minulého roku vzrostly.

Masarykova univerzita podle jejího mluvčího Radima Sajbota de facto obědy nezdražila. „O zdražování v našich stravovacích zařízeních bychom mohli hovořit pouze tehdy, pokud by došlo ke zdražení takzvané  provozní režie, kde jsou zahrnuty náklady na energie, platy zaměstnanců a podobně. K tomu ale nedošlo fakticky už dva roky. A to právě z důvodu, abychom udrželi ceny pro strávníky na přijatelné úrovni,“ sdělil Drbně s tím, že cenou obědů hýbají pouze ceny surovin.

Podobně jsou na tom stravovací zařízení Vysokého učení technického (VUT). „Kalkulace ceny zdražování a zlevňování potravin se projevují v cenách jídla. Od ledna jsme zdražily zhruba o pět korun,“ řekla mluvčí Jana Vyklická, která ale podotkla, že navzdory zdražení evidují vyšší počet strávníků.

Kvalita a ceny jídel se mezi univerzitami liší

Ceny v menzách se mezi brněnskými univerzitami liší až o desítky korun. Studenti MUNI za jídlo bez polévky v menze platí zhruba od 80 do 120 korun, většina jídel se ale pohybuje okolo stokoruny.  Mendelova univerzita má ceny momentálně ještě o něco vyšší. Za stejné jídlo ve stejné gramáži, v tomto případě vepřové maso s rýží, si studenti na MENDELU připlatí zhruba o deset korun více.

Nejlevnější stravu nabízí menzy VUT. Tam se studenti nají za necelých osmdesát korun, často i s přílohou a polévkou. Kvalita jídla je navíc podle studentů velmi vysoká. „Za posledního půl roku trochu zdražili, ale přijde mi to adekvátní. Poměr cena-výkon je výborný. Chodil bych tam, i kdyby zdražili víc,“ pochvaluje si student VUT Filip.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky menzy, zdražování, potraviny, VUT, MUNI, MENDELU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Frydrych

To opravdu ne, chodil jsem ppv, mozarellu, FSI

Středa, 22. března 2023, 18:36Odpovědět

Libor Přikryl

Pan Frydrych asi nechodí na Rybkovu, tam si dám meníčko výběr z 6-8 jídel, po celou dobu otevírací doby... ano za 70 Kč i s polévkou

Středa, 22. března 2023, 17:42Odpovědět

Lukáš Frydrych

Akorát jste nějak zapomněli zmínit, že tyhle dotovaný menicka jsou na výběr 2, jsou za půl hodiny vybraný a zbytek lidí si za polívku a hlavní jídlo zaplatí 110kc + a rozhodně ani zdaleka ne v kvalitě jakou nabízí restaurace o 20 korun dražší. Nehledě na to, že porce jsou malé, jídlo se i několik dní recykluje (jeden den se brambory neprodaji, druhej den jsou smažený.., jeden den čočka, druhej den čočková polívka.. ). By mě zajímalo kterej student VUT řekl, že obědy jsou v menzách tak super ????

Úterý, 21. března 2023, 20:46Odpovědět

Studené hranolky a malé porce. Studenti si stěžují na jídlo v menzách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.