Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mendelova univerzita se odvolala proti rozhodnutí o odebrání akreditace

Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu (NAÚ), který jí kvůli chybám odebral akreditace pro některé obory. Univerzita o odvolání informovala na webu. Rektor Jan Mareš uvedl, že hlavní snahou je zajistit stávajícím studentům dotčených programů dostudovat a také zajistit možnost podat návrhy nových studijních programů. Pochybnosti vznikly kolem zahraničních studentů, kteří údajně neobvykle rychle absolvovali doktorské programy na provozně ekonomické fakultě. Univerzita po kontrole odebrala dva doktorské tituly.

Rada NAÚ se v lednu shodla na odebrání institucionální akreditace pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách. Odebrala univerzitě možnost doktorských studijních programů ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. „V odvolání se univerzita ohradila proti rozhodnutí o zániku oprávnění uskutečňovat vzdělání ve třech zmíněných doktorských studijních programech," stojí ve zprávě univerzity.

Součástí odvolání je přehled kroků k odstranění nedostatků. „Naší hlavní snahou je nyní zajistit možnost stávajícím studentům na univerzitě v dotčených programech dostudovat a možnost podání návrhu nových studijních programů doktorského stupně studia pro Provozně ekonomickou fakultu Národnímu akreditačnímu úřadu. Snahou je i otevřít možnost diskuse s Radou Národního akreditačního úřadu," uvedl Mareš.

Už dříve zveřejněné informace uváděly, že někteří studenti doktorského studia ukončili studium za kratší dobu, než je standardní. Studium tak absolvovali za 22 až 30 měsíců.

Univerzita uvedla, že pokračuje v opatřeních, která by nastavila kvalitní systém vnitřního zajištění kvality. Na základě podnětu k přezkoumání překladových plagiátů a po pečlivém posouzení přezkumnou komisí na fakultě v posledním roce odebrala dva doktorské tituly.

Kauza ohledně zahraničních studentů se objevila loni během kampaně před prezidentskými volbami. do nichž jako kandidátka vstoupila i bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. V médiích už dřív uvedla, že kauza byla "přifouknutá" kvůli její kandidatuře a že doufá, že univerzita získá akreditaci pro ekonomické obory brzy zpět. Na druhou stranu koncem loňského roku kvůli pochybnostem se získáváním titulů zahraničních studentů rezignoval tehdejší děkan fakulty Pavel Žufan, který fakultu vedl od roku 2018 za doby rektorování Nerudové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky ČR, školy, vysoké, akreditace, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

napřed vyhodit Danuši a pak se to možná podaří

Čtvrtek, 16. března 2023, 14:55Odpovědět

Mendelova univerzita se odvolala proti rozhodnutí o odebrání akreditace  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.