Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studenti si v Brně připlatí za přihlášky na vysoké školy

Za podání přihlášek na některé z vysokoškolských oborů si letos zájemci o studium v Brně musejí připlatit. Maximální cena, kterou za jednu přihlášku dají, vychází ze základu pro stanovení poplatku na vysokých školách. Základ určuje ministerstvo školství a podle Martiny Vlkové z rektorátu Masarykovy univerzity má trvale rostoucí tendenci. Motivace a důvody pro stanovení konečné ceny jsou v rukách děkanů jednotlivých fakult. Cenu přihlášek jich mírně zvedla zhruba polovina, řekla Vlková.

Mezifakultní průměr za přihlášku na bakalářské a nenavazující magisterské programy je na Masarykově univerzitě 725 korun. Jednotlivé ceny se pohybují od 450 korun za přihlášku na fakultu sociálních studií do 900 korun na fakultě lékařské a ekonomicko-správní.

Části uchazečů škola přijímací zkoušky promíjí, například na základě úspěchů v oborových soutěžích. Obvykle jde o osm procent přijatých na bakalářské a nenavazující magisterské programy.

Přihlášky zdražila také Mendelova univerzita. „Jejich základní cena se zvedla ze 450 na 600 korun," informovala mluvčí školy Tereza Pospíchalová. Uchazeči, kteří skládají talentové zkoušky, platí za jednu přihlášku 800 korun. To se týká studijních programů jako krajinářská architektura nebo design nábytku. Na velkou část oborů nicméně univerzita přijímá na základě známek ze střední školy.

VUT ceny přihlášek letos nemění. „Poplatek ve výši 700 korun máme už od přijímacího řízení pro akademický rok 2021/2022," řekla mluvčí školy Jana Vyklická. Přijímací zkoušky nemusí na VUT skládat až 60 procent uchazečů.

Zatímco na Masarykovu univerzitu si mohou zájemci podat přihlášku nejpozději 28. února, Mendelova univerzita a VUT přijímají přihlášky na většinu oborů do konce března.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky ČR, školy, vysoké, přihlášky, peníze, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

všichni dnešní papaláši studovali zadarmo, teď chtějí děti bez vzdělání, loutky které budou dělat slepě co ta banda blbů bude chtít.

Úterý, 28. února 2023, 12:16Odpovědět

Studenti si v Brně připlatí za přihlášky na vysoké školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.