Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do Brna zavítaly chytré hlavičky. Sestavily roboty

Do moravské metropole se sjeli mladí evropští příznivci robotiky. Účastníci z Česka, Řecka, Polska i Ukrajiny se Vida centru utkali ve vědátorské soutěži. Na akci předvedli naprogramované roboty, kteří umějí chodit, hrát i vařit kávu.

Hlavním lákadlem brněnské Robotiády je klání čtyřčlenných týmů mladých vědátorů, kteří postavili a naprogramovali vlastní roboty. „Disciplíny známe tak měsíc dopředu, takže roboty jsme za tu dobu postavili, a dnes jsme je jen museli převézt a označit startovacím číslem,“ sdělil student Ondřej ze Střední průmyslové školy na Proseku v Praze

Mladé hlavičky se na soutěži utkaly už podesáté. Disciplíny pro sestavené roboty ale zůstávají stejné. „Soutěžící můžou své síly změřit ve sprintu, čáře, záchraně medvěda, freestylu nebo autonomním medvědovi, při níž musí robot v bludišti najít plyšového medvěda,“ vysvětlila Drbně organizátorka soutěže Jitka Svobodová.

Chodící slon i gramofon

Nejrozmanitější robotí disciplínou je každoročně freestyle. Účastníci při něm u stolů prezentují roboty s nejrůznějším využitím. U některých zařízení je funkce zřejmá, jiné výtvory potřebují vysvětlení mladých autorů. „Chcete si to zkusit? Hoďte tam minci,“ nabádal zvědavce soutěžící ze školy ve Veselí nad Moravou, který prezentoval nenápadnou žlutou krabičku.

Po vhození mince a potažení za kostičku lega z jeho automatu vypadl bonbón. Další soutěžící se chlubili hrajícím gramofonem složeným pouze z lega, motorku, jehly a papíru. Jiní přihlásili do disciplíny chodícího slona nebo robota, který vaří kávu. Klání se letos zúčastnilo 360 soutěžících.

Kromě věku a schopností v programování nemusí účastníci splňovat žádné zvláštní předpoklady. „Na Robotiádu se může přihlásit kdokoliv, ani to nemusí být škola. Máme tu týmy z domů dětí a mládeže, různých spolků, nebo i rodinné týmy, kde rodiče dělají vedoucí,“ řekla Svobodová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky roboti, Vida, soutěž, programování, Robotiáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna zavítaly chytré hlavičky. Sestavily roboty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.