Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské univerzity zdražily ubytování. Studenti platí za koleje víc než za privát

Nepříjemné zprávy čekaly na začátku letního semestru vysokoškolské studenty. Tři největší brněnské univerzity zdražily ubytování na kolejích. Studenti se proti vysoké ceně bouří a připravují petici. Koleje jsou podle nich dražší než ubytovaní na privátu.

Pět tisíc korun – cena za místo ve dvoulůžkovém pokoji se společnými sprchami a kuchyňkou na kolejích Masarykovy univerzity (MUNI) od začátku února. Oproti původní ceně zdražilo ubytování o patnáct procent. Univerzita vysokou částku ospravedlňuje růstem cen energií a inflací.

 „Já chápu, že se navyšují energie, ale tohle je obrovská cena za pokojíček kde se tlačíme tři holky, do sprch třeba jít o tři patra níže, kuchyňka je jedna na celé patro a její rozměry jsou sotva polovina celého pokoje," vyjádřila se na fóru školního systému MUNI Natália Borončová, která bude nově za ubytování platit skoro 4 100 korun . 

Studenti v reakci na zvyšování cen za ubytování připravili petici adresovanou vedení univerzity, která získala přes tisíc podpisů. Vadí jim, že se o zdražení dozvěděli až na poslední chvíli v lednu. Usilují o to, aby univerzita změnila způsob, kterým cenu kolejného stanovuje a navrhují, aby rostlo v souvislosti s růstem mezd, nikoli s inflací.

Podle mluvčího Masarykovy univerzity Radima Sajbota škola o zvýšení ceny za ubytování informovala už na podzim. "Na konci listopadu jsme na zasedaní Ubytovaní komise, jejíž součástí jsou i studenti, rozhodli o uplatnění inflační doložky, která je součástí každé smlouvy o ubytování," vysvětlil. Vedení univerzity se rozhodlo nezdražit o plnou výši inflace, ale zastropovat zdražení na patnácti procentech. 

Kolejné zdražila stejnou měrou i Mendelova univerzita. Vysoké učení technické zvýšilo ceny o deset procent. I navzdory vysoké ceně jsou ale brněnské koleje plně obsazené.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUNI

Štítky koleje, Brno, vysoké školy, Masarykova univerzita, petice, cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské univerzity zdražily ubytování. Studenti platí za koleje víc než za privát  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.