Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hodonín buduje chytrou venkovní učebnu s letním kinem a kalifornskými žížalami

Na novou digitální učebnu se těší žáci na jihu Moravy. Dřevěný objekt s technologiemi, jako je speciální meteostanice, vyroste u jedné z hodonínských základních škol. Unikátní vzdělávací prostor tak nahradí prvky pro výuku v přírodě, které loni zničilo tornádo.

Moderní stavbu opatřenou pro venkovní edukaci dětí začali dělníci dávat dohromady na začátku listopadu. Dřevostavba bude svým charakterem po dokončení jedna z nejmodernějších učeben tohoto druhu v tuzemsku i celé Evropě. Žáci v ní například skrze praxi poznají, jak je důležitá ekologie a udržitelnost.

Do prvního prototypu dřevěné konstrukce postupně přibude speciální vybavení pro studium přírodovědy, jako je virtuální realita či multidotyková interaktivní tabule. Vpředu objektu stavaři nainstalují budky a krmítka pro ptáky. Ty budou snímat mikrokamery a promítat dovnitř na sál, jenž se v létě promění v kino. Zajímavostí bude také jedlá zahrada nebo vermikompostéry s kalifornským žížalami.

Přestože se učebna zaměří hlavně na přírodní vědy, počítá se i s výukou dalších předmětů. „Pro školu je potřeba připravit venkovní prostory na učení. Předtím byla pod stromy, kde byl stín, a v současné době máme odhad, že se budova oteplí o čtyři a půl stupně. Ve třídách už by to nebylo únosné, proto je nová učebna i z tohoto důvodu velmi důležitá a nutná,“ okomentoval ředitel hodonínské základní školy U Červených domků Antonín Slezák.

Kromě edukačního objektu škola plánuje do konce roku i obnovu venkovní přírodní učebny se zahradou, která byla slavnostně otevřena krátce před tornádem.  Žáci tak budou mít k výuce pod širým nebem více možností. 

Na zaplacení třímilionového projektu se podílí Jihomoravský kraj 500 tisíci korunami, firma, která má stavbu na starosti přispěje stejným dílem. Základy budovy uhradí město. O zbylých nákladech se jedná s dalšími partnery. Většinu výdajů na obnovu učebny se zahradou zaplatí Státní fond životního prostředí. 

Ohodnoť článek

Foto JMK, Základní škola U Červených domků

Štítky Hodonín, jižní Morava, vzdělávání, škola, digitální, učebna, žáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodonín buduje chytrou venkovní učebnu s letním kinem a kalifornskými žížalami  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.