Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vědci z Brna vymysleli inteligentní náramek, který pozná Parkinsonovu chorobu

Výzkumníci z Brna vynalezli speciální náramek, který pozná, zda uživatel trpí Parkinsonovou nemocí. Přínosem novinky je, že přístroj rozezná chorobu ještě dříve, než se naplno projeví. Díky objevu získají nemocní naději, že jim lékaři dokáží více pomoci.

Nový objev vznikl na brněnské Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení Technického (FEKT VTU). Vědci si vzali k ruce rovněž neurochirurgy z nemocnice u Svaté Anny nebo odborníky z centra Ceitec Masarykovy univerzity. Výsledkem společného úsilí je náramek, který představuje novou naději v boji se zákeřnou a hlavně nevyléčitelnou nemocí.

„Progrese je velmi pomalá. Než se nemoc plně projeví například typickým třesem rukou, trvá to i deset let. Jedním z úplně prvotních příznaků jsou však poruchy spánku – neklid, otáčení, pohyb či časté probouzení," sdělil vedoucí výzkumného projektu Radim Burget z FEKT VUT.

Prvotní příznaky nemocni  je možné vyšetřit ve specializované spánkové laboratoři. Problém ale je, že jsou centra vytížená. Vynález z dílny moravských expertů má v sobě zabudované akcelerometr, jenž v při spánku vyhodnocuje pohyb i ohyby pacientovy ruky. Zařízení zvládne rovněž změřit tep. Získaná data z experimementu vědci porovnali s výsledky ze spánkových laboratoří. Došli k závěru, že přesnost náramku je ve srovnání se spánkovou laboratoří velmi dobrá. Úspěšnost byla kolem 87 procent.

Zařízení už otestovali pacienti u svaté Anny v Brně, Olomouci či v sociálním zařízení v Rakousku. „Spolupracujeme i s praktickými lékaři a pečovatelskými domovy. Člověk dostane zapůjčený náramek, který nosí během noci po celý týden. Pak jej zanese zpět k lékaři a ten získaná data nahraje do systému. Námi vytvořená umělá inteligence se pokusí v křivkách odhalit potenciálně rizikové faktory. A pokud vyhodnotí, že je v datech nějaká odchylka, dostane pacient žádanku do spánkové laboratoře, kde jej vyšetří přesněji,“ dodal Burget.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VUT/Radim Burget

Štítky Brno, VUT, Vědci, Náramek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna vymysleli inteligentní náramek, který pozná Parkinsonovu chorobu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.