Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

U řemesel je lidí dost, chce to více dětí na gymnáziích, myslí si krajský úřad

Jihomoravský kraj ve školství usiluje o dalších šest set míst ve všeobecném maturitním vzdělávání, které zahrnuje gymnázia a lycea, řekl hejtmanův náměstek odpovědný za školství Jiří Nantl (ODS). Na gymnáziích a lyceích všech zřizovatelů je nyní v kraji asi 13 tisíc míst, u krajských škol 9 500 míst. Kraj toho chce docílit otevíráním nových oborů nebo rozšířením kapacit současných škol.

Rozšíření se týká současného volebního období, které skončí v roce 2024. Každý rok by se tak měla kapacita zvýšit asi o 150 míst. Dosud se kapacita rozšířila například vznikem brněnského waldorfského lycea. „Jsem přesvědčený, že všeobecná vzdělávací dráha poskytuje studentům čas k tomu, aby si rozmysleli, čím by chtěli být. Proto se snažím u čím dál většího počtu dětí posouvat ten věk, kdy nejsou schopné udělat rozhodnutí samy," uvedl Nantl.

Podle něj není záměrem, aby chodilo méně žáků na odborné školy nebo řemeslnické obory. „U řemesel je lidí dost, spousta z nich si to zvolí i v pozdějším věku, opustí po letech zaměstnání a dá se na řemeslo," řekl Nantl. Podle něj navíc v posledních letech narůstá populační křivka. „Potrvá to ještě dalších asi pět let, takže je potřeba i z tohoto důvodu zvyšovat kapacitu," poznamenal Nantl.

Jihomoravský kraj zřizuje ve školství bezmála 200 příspěvkových organizací. Z toho je zhruba 80 středních škol a gymnázií, čtyři desítky jsou základní umělecké školy. Dále zřizuje speciální školy, domovy dětí a mládeže nebo pedagogicko-psychologické poradny a dětské domovy.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihomoravský, Kraj, Gymnázia, Řemesla, Jihomoravský kraj, řemeslo, Jiří Nantl, školství, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U řemesel je lidí dost, chce to více dětí na gymnáziích, myslí si krajský úřad  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.