Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V jihomoravských školách chybí psychologové. Dětí, které se sebepoškozují, ale přibývá

Sebepoškozování, deprese, úzkosti i vztahové problémy. Žáci z jižní Moravy se čím dál častěji potýkají s psychickými obtížemi. Podle vedení kraje se trend objevil v důsledku koronavirové pandemie. Duševní zdraví dětí mají zlepšit metodici prevence i speciální školení pro učitele.

Zprávy ze škol, které mluví o mimořádném nárůstu psychických problémů u dětí, přidělávají vrásky jižní Moravě. V kraji je dlouhodobě nedostatek školních psychologů, kteří na některých vzdělávacích institucích zcela chybí. „Působení školních psychologů není systémově dořešeno státem a na placení těchto pracovníků nedostáváme prostředky. Jejich úvazky ročně dofinancováváme devíti miliony korun,“ vysvětlil Drbně krajský náměstek pro oblast vzdělávání Jiří Nantl (ODS) s tím, že v příštích dvou letech plánuje jižní Morava posílení intervence.

Starosti o psychiku dětí, na které se podepsala izolace, zesílily po konci pandemie, jež byla pro žáky náročná nejen kvůli distanční výuce. Důsledky karantény a odříznutí od sociálních kontaktů navíc v posledních měsících ještě násobí válka na Ukrajině. Pro zasažené děti a adolescenty je podle odborníků zásadní dostat se k rychlé psychologické pomoci.

Krizovou pomoc pro děti a mladistvé nabízí Linka bezpečí na čísle 116 111 nebo Modrá linka.

V krajem zřizovaných školách, kterých je zhruba osmdesát, proto přibydou noví metodici prevence i výchovní poradci věnující se oblasti duševního zdraví. „Myslím, že podceňujeme dopady koronaviru a za deset let se ukáže, že covidové roky byly v mnoha směrech zkušeností srovnatelnou s válkou,“ řekl náměstek. 

Jižní Morava plánuje kvůli problematice proškolit třídní učitele středoškoláků i mistry odborného výcviku, aby uměli lépe poznat potřeby svých žáků. Takový postup je v souladu s apelem ministerstva zdravotnictví, podle kterého se s duševním onemocněním alespoň jednou setkalo dvacet procent českých dětí. „Učitelé, vychovatelé a další lidé pečující o děti jsou často těmi prvními, kteří mohou rozpoznat signály, že s dětmi není něco v pořádku," uvedlo k tématu na svém webu Ministerstvo zdravotnictví České republiky.

Sebepoškozování i pokusy o sebevraždu

Obavy učitelů o zdraví žáků potvrzují podle Nantla také zkušenosti záchranářů. Nejčastějším důvodem výjezdu sanitek k českým dětem jsou totiž pokusy o sebevraždu. Právě smrt vlastní rukou je zároveň druhou nejčastější příčinou úmrtí dětí. Nárůst psychických problémů dokreslují rovněž statistiky Linky bezpečí. V loňském roce řešili operátoři s mladými klienty obsahově závažnější témata, než v době předcovidové, a rozhovory se výrazně prodloužily.

Starosti o duševní zdraví potomků, kteří trpí depresemi, sebepoškozováním či úzkostmi, přibyly také rodičům. „Ve srovnání s předchozím rokem vzrostly loni na Rodičovské lince kontakty o devětadvacet procent. Zaznamenali jsme výrazný nárůst tématu psychických obtíží u dětí, a to o šestadvacet procent,“ uvedla již dříve vedoucí Rodičovské linky Kateřina Schmidová.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/rtdisoho

Štítky duševní zdraví, psychika, vzdělání, školství, psycholog, Jihomoravský kraj, Jiří Nantl, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ODS, ruská invaze na Ukrajinu, Linka bezpečí, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihomoravských školách chybí psychologové. Dětí, které se sebepoškozují, ale přibývá  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.