Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studenti z Brna okupují školu kvůli klimatu. Běžte spát jinam, vyhání je děkan

, aktualizováno 14. listopadu 2022, 12:45

Studenti vysokých škol vyhlásili klimatickou stávku. Pozadu nezůstali ani v Brně, kde mladíci s karimatkami kvůli záměru vyrazili na Fakultu sociálních studií (FSS) Masarykovy univerzity, aby v budově přespali. Vedení fakulty ale přespávačku aktivistů rázně odmítlo.

Od pondělí do pátku si našli čas posluchači některých univerzit v Česku pro stávkování. Na brněnské Masarykově univerzitě FSS, kde se vzdělávají například noví sociologové, kulturní antropologové nebo žurnalisté, se sešla ráno zhruba dvacítka aktivistů, aby protestem dali najevo nespokojenost vůči vládním krokům v oblasti klimatu. Plánovali, že si pro účely vyhradí školní prostory, v nichž chtěli spát. Jenže jakmile do vzdělávacího zařízení dorazili s transparenty, karimatkami a termoskami, čekalo je nemilé překvapení. Škola totiž zavřela tamější atrium. 

„Je to pro nás nemilé překvapení a vnímáme negativně rozhodnutí fakulty. Přitom cítíme, že máme ve škole velkou podporu nejen studentů, ale také doktorandů i vyučujících. V současné chvíli diskutujeme o dalším postupu. Stále platí, že tady chceme spát,“ sdělil Drbně jeden protestujících mladíků. 

Nebudete tady spát, zní ze školy

Protestující se zhruba po hodině do atrium dostali. Kdo jim otevřel, není jasné.  Pro okupační stávku ale nenašli angažovaní na akademické půdě druhé největší univerzity v Česku velké pochopení. „Mám za to, že jako fakulta máme podporovat kultivovanou a otevřenou demokratickou diskusi, která měla probíhat v denních a večerních hodinách. V noci mělo jít pouze o přespání – a tam nevidím sebemenší důvod, proč něco takového umožňovat,“ vzkázal demonstrantům děkan FSS Stanislav Balík, kterému vadí i načasovaní protestů s ohledem v kontextu ruské okupace na Ukrajině nebo historie studentských stávek v době nesvobody.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, Fss, stávka, MUNI, Protest, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Masarykova univerzita, Česko, Stanislav Balík, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

UČIT SE a NEMYSLET NA PTÁKOVINY - to nám rostou hezký individua ze strany VŠ mládeže. Chci vidět jednou jejich pracovní výsledky - DO PRÁCE S TRANPARENTEM - NEBUDE-LI PRŠET NEZMOKNEM NEBO SLUNÍČKO SLUNÍČKO POPOJDI MALIČKO A BUDOU LEŽET U VRÁTNIC FIREM A NEMAKAT!!!!!NEBO ČEKAT, AŽ ZAHŘMÍ A OSTATNÍ BUDOU MAKAT NA NĚ!!!!

Čtvrtek, 17. listopadu 2022, 07:09Odpovědět

Jiří Peš

Důkladně vymyté mozky levicovým aktivismem a progresivismem.

Pondělí, 14. listopadu 2022, 14:33Odpovědět

Studenti z Brna okupují školu kvůli klimatu. Běžte spát jinam, vyhání je děkan  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.