Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihomoravský krajský úřad zdarma vyškolí učitelům ukrajinské pomocníky

Do českých a moravských škol zamíří noví asistenti pedagogů z Ukrajiny. Před nástupem do tříd ale nejprve podstoupí školení, které Ukrajincům nabídne Jihomoravský kraj. Úřad dostal na záměr peníze o neziskové organizace UNICEF. Podmínkou je, aby zájemce o program uměl česky.

Po vpádu Ruska na Ukrajinu přišlo do Česka přišly tisíce školáků. Mnozí si základy češtiny už osvojili, přesto stále tápou zvláště v odborných předmětech. Proto kraj nasadí do tříd ukrajinské pomocník. Peníze dostane z dětského fondu světové neziskové organizace, jež pošle téměř 300 tisíc korun. 

„Vnímali jsme nedostatek asistentů pedagoga na školách. Mnoho dětí původem z Ukrajiny už se dorozumí v českém jazyce, ale část potřebuje pomoci, zvlášť v odborně zaměřených předmětech. Díky programu UNICEF jsou navíc náklady pro kraj zanedbatelné,” uvedl v tiskovém prohlášení Jiří Nantl (ODS), náměstek jihomoravského hejtmana pro oblast vzdělávání a strategii chytrého regionu.)

Podmínkou pro absolvování kvalifikačního typu studia Studium pedagogiky pro asistenty pedagoga zdarma je dosažení úplného středoškolského, vyššího odborného nebo vysokoškolského studia na Ukrajině. Předpokladem je řádná znalost českého jazyka.

„Studium pro asistenty pedagoga je běžnou součástí vzdělávací nabídky Vzdělávacího institutu pro Moravu (VIM), ovšem zde bude odlišný typ studujících. Věříme nejen v to, že absolventi již brzy pomohou na školách, ale že i nadále zůstanou součástí vzdělávacího procesu,” dodala Leona Sapíková, ředitelka VIM.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EDUCAnet

Štítky Jihomoravský, Kraj, Ukrajina, Pedagogové, UNICEF, Jihomoravský kraj, Rusko, Česko, Jiří Nantl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Našim učitelům jo??? Našim učitelům jste zrušili zvláštní školy, takže mají ve třídě i menšinové děti co se moc učit nechtějí, teď ukrajinské děti s asistenty a co ty naše děti???? Ty nebudou mít šanci se pořádně učit! Pro příklad - česká učitelka přednáší učivo český, zároveň do to mluví nejméně dvě za asistentky- dá se v tom soustředit? Nezávidím dnešním učitelům ani našim dětem!!! Co se naučí? Co z nich bude???

Středa, 9. listopadu 2022, 10:23Odpovědět

Vanda Kadeřábek

Co naděláš - pokrok nezastavíš a studenti z Ukrajiny zde ochutnají lepší život a zahoří ukrajinskou "láskou" k ČR. Budou mít právo volit nejen do obcí, ale i do Parlamentu ČR.... ti, kteří se zde narodili určitě... No - pokrok nezastavíš. Nebo to není pokrok, ale jen vývoj ? Bude ukrajinština nepovinný jazyk pro Čechy ?

Úterý, 8. listopadu 2022, 17:07Odpovědět

Jihomoravský krajský úřad zdarma vyškolí učitelům ukrajinské asistenty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.