Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno pošle dva miliony korun na dětské nápady. Školákům proplatí žíněnky nebo boxovací pytle

Přejete si do třídy stolní fotbálek, boxovací pytle nebo nebo nové tablety? my vám na to dáme peníze. Takový vzkaz vysílá Brno školákům ze základních škol. Na dětské nápady vyčlenila radnice téměř dva miliony korun. Město si od kroku slibuje, že si díky iniciativě osvojí děti demokratické principy a zvýší se jejich zájem o prostředí školy.

Brno pořádá takzvaný dětský participativní rozpočet potřetí. Principem je, že školáci prostřednicím zaměstnance školy přihlásí do výzvy nápad. Město následně vyhodnotí nejlepší návrhy a poskytne na ně peníze. Letos vyčlenila radnice na iniciativu bezmála 1,7 milionů korun. 

Jde o efektivní nástroj, jak žáky učit, že mají možnost svoje okolí ovlivnit. Považuji za důležité, aby s tímto vědomím vstupovali do svého občanského života, a jsem proto ráda, že je zapojených škol čím dál více,“ uvedla v tiskovém hlášení brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle brněnského náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) si v předchozích ročnících řekli školáci o novou terasu, školní kino nebo sportovní vybavení, jako jsou boxovací pytle, pingpongové stoly či žíněnky. Počet zapojených škol se navíc každý rok zvyšuje. V prvním ročníku se zapojilo 27 škol, o rok později to bylo o čtyři více a letos už se přihlásilo 42 vzdělávacích zařízení. Navrhovaná dotace pro nynější kolo nyní poputuje do zastupitelstva. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Brno, Rozpočet, Participativní, Školství, Markéta Vaňková, Petr Hladík, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno pošle dva miliony korun na dětské nápady. Školákům proplatí žíněnky nebo boxovací pytle  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.