Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vědci z Brna našli hvězdu, která obíhá v těsné blízkosti černé díry

Astrofyzici z Brna stojí za objevem výjimečné hvězdy v centru Galaxie. Zachycená hvězda je raritní svojí nejkratší dobou obletu kolem supermasivní černé díry. Objev vrhá nové světlo na původ a oběžný vývoj rychle se pohybujících hvězd v Mléčné dráze.

Na zpozorování hvězdy, jež získala jméno S4716, se podíleli vědci z brněnské Masarykovy univerzity, Univerzity v Kolíně nad Rýnem a Institutu Maxe Plancka. Objevená hvězda dokončí oblet kolem centrální černé díry za pouhé čtyři roky, což je zatím nejkratší oběžná doba, o které odborníci vědí. Supermasivní černá díra, již S4716 oblétá, má hmotnost čtyř milionů Sluncí. Hvězda se kolem ní pohybuje rychlostí osmi tisíc kilometrů za sekundu.

Okolo černé díry se ale nachází hustá hvězdokupa plná hvězd různých hmotností a jasností. „Jedna z nich, hvězda S2, se chová jako velká osoba sedící před vámi v kině, která vám brání ve výhledu na to, co je důležité. Pohled do samotného středu naší Galaxie je tedy často blokován. Existují však krátké okamžiky, kdy můžeme pozorovat blízké okolí centrální černé díry,“ vysvětlil Florian Peißker, hlavní autor nové studie.


Zpozorovaná hvězda S4716

Najít novou hvězdu se astrofyzikům podařilo díky dlouhodobému pozorování i pokrokům v metodách analýzy. Když se S4716 nachází v nejmenší vzdálenosti od díry, drží se od ní jen sto astronomických jednotek daleko. Že je hvězda na stabilní oběžné dráze tak blízko a zároveň obíhá tak rychle v blízkosti supermasivní černé díry, bylo pro vědce nečekané.

Objev vrhá nové světlo na původ a oběžný vývoj rychle se pohybujících hvězd v srdci Mléčné dráhy. Podle astrofyzika z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Michala Zajačka nemohou hvězdy tak blízko černé díry vznikat snadno. „S4716 musela migrovat dovnitř, například tím, že prošla řadou těsných přiblížení s jinými hvězdami a objekty v hvězdokupě S, což způsobilo, že se její dráha výrazně zmenšila," řekl Zajaček.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Placidplace

Štítky vesmír, věda, výzkum, černá díra, hvězda, Brno, Galaxie Mléčná dráha, Masarykova univerzita, Max Planck, Slunce, Kolín nad Rýnem, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna našli hvězdu, která obíhá v těsné blízkosti černé díry  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.