Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ukrajinci mají zájem o studium v Brně. Masarykova univerzita eviduje stovky přihlášek

Masarykova univerzita v Brně přijala v mimořádném přijímacím řízení pro studenty z Ukrajiny, kteří prchají před válkou, 658 přihlášek ke studiu. Největší množství jich zaznamenala Ekonomicko-správní fakulta. Některé fakulty v přijímacím řízení přijaly už i první desítky studentů a studentek, ohlásil mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Mimořádné přijímací řízení bylo určené pouze pro ukrajinské studenty, kteří mají udělenou dočasnou ochranu. Přihlášky šlo podávat od 15. dubna do 31. května. „Toto přijímací řízení bylo mimořádné například v tom, že prchající před válkou na Ukrajině mohli doložit své předchozí vzdělání jednoduše čestným prohlášením, navíc byli osvobozeni od všech poplatků spojených s přijímacím řízením,“ uvedl Sajbot.

Univerzita podle jejího rektora Martina Bareše mimořádným přijímacím řízením reagovala na válečnou situaci, kdy přicházejí lidé, kteří utíkají ze své země. „A takto výjimečná situace si žádá mimořádný přístup a řešení,“ uvedl už dříve Bareš.

Zájemci mohli podávat přihlášky na jednotlivé fakulty. Nejvíce jich podle Sajbota zaznamenala Ekonomicko-správní fakulta, kam se přihlásilo 181 ukrajinských studentů a studentek. Některé fakulty přitom už v přijímacím řízení přijaly studenty a studenty ke studiu. Celkem 25 jich podle Sajbota přijala právnická fakulta a 48 fakulta informatiky.

Masarykova univerzita je připravená pomoct novým studentům například s jazykovou bariérou. Připravila pro ně systém intenzivních kurzů češtiny, které budou k dispozici každému studentovi v různé míře pokročilosti a délce trvání.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muni

Štítky Brno, Muni, Přihlášky, Ukrajina, Masarykova univerzita, studium, Martin Bareš, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pinno Britt

No tak jestli to je jako s přijímačkami na gympl, že ukáčka mají přednost a české děcka půjdou na učňák, tak potěš koště

Pondělí, 6. června 2022, 07:51Odpovědět

Ukrajinci mají zájem o studium v Brně. Masarykova univerzita eviduje stovky přihlášek  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.