Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vědci z Brna vyvíjí ekologické obaly. Dají se jíst společně s potravinou

Jedlý obal na potraviny pružný jako kuchyňská fólie, průhledný, tekutý nebo ve spreji. Brněnští odborníci se zaměřili na otázku redukce množství plastových obalů, které se rozkládají desítky let. Vyvíjí k přírodě šetrnou variantu balení na bázi bílkovin.

Obaly, které je možné sníst společně s potravinou, se zabývají vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně (AF MENDELU). Různé varianty balení vznikají v laboratoři pod rukama studentky Barbory Smetanové. „Výroba směsi je jednoduchá a nenáročná na suroviny. Vyrobené fólie sice nejsou zcela bezbarvé a čiré, ale jejich průhlednost je dostatečná, aby bylo možné si potravinu důkladně prohlédnout. Navíc jsou obaly bez zápachu, a tak neovlivňují aroma samotné potraviny," vysvětlila výzkumnice.

K přípravě obalů v prostorách brněnské univerzity používá Smetanová mléčný protein, který vyhodnocuje mimo jiné za pomoci infračervené spektroskopie a využití speciálního biologického mikroskopu. V dalším kroku chtějí vědci do jedlých fólií zakomponovat složky, jež zlepší výživovou hodnotu i funkčnost samotného obalu. 

V plánu je také řešení zvýšení odolnosti jedlých balení vůči vodě. „Samozřejmě je nutné docílit přijatelných mechanických vlastností, které jsou nezbytným předpokladem při průmyslovém strojním balení potravin do fólie,“ uvedla výzkumnice Soňa Hermanová z Ústavu technologie potravin AF MENDELU.

Jedlé obaly jsou jednou z cest, jak redukovat množství využívaných plastových obalů. Snížit se jimi dá podle výzkumníků také celkové množství vyprodukovaného odpadu, jelikož se na výrobu jedlých balení mohou využít také odpadní suroviny jiných technologií. Materiály na čistě přírodní bázi nepřispívají ani k tvorbě mikroplastů.


Jedlé obaly vyrábí v laboratoři studentka Barbora Smetanová. FOTO: MENDELU

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Alexas_Fotos

Štítky věda, mendelova univerzita, výzkum, obal, potraviny, jídlo, fólie, Brno, Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna vyvíjí ekologické obaly. Dají se jíst společně s potravinou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.