Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mendelova univerzita si po rezignaci Adama zvolila dalšího rektora

Novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně bude šedesátiletý Jan Mareš, dosavadní děkan agronomické fakulty. Dnes jej zvolil akademický senát. Kandidovali také prorektoři Martina Lichovníková a Martin Klimánek. Mareš vyhrál v prvním kole, podpořila jej většina přítomných senátorů.

„Chci, abychom ukázali, že odkaz Mendela, jehož jméno neseme, si skutečně zasloužíme, že jsme schopní pokorně pracovat, přinášet spoustu dobrých výsledků, prezentovat je a korektně obhájit před kýmkoliv,“ řekl novinářům Mareš, který by měl do funkce nastoupit do několika týdnů. Škola je od 1. února bez rektora. Univerzitu dočasně vede náměstek ministra školství Robert Plaga, kterého pověřil zastupováním rektora ministr Petr Gazdík (STAN).

Jan Mareš vystudoval rybářskou školu ve Vodňanech a v roce 1985 absolvoval specializaci rybářství na tehdejší Vysoké škole zemědělské v Brně. Zabývá se technologií chovu ryb v různých produkčních systémech nebo kvalitou rybího masa.

Předešlá rektorka Danuše Nerudová funkci neobhajovala, její zvolený nástupce Vojtěch Adam rezignoval kvůli pochybnostem o některých publikovaných článcích, a to ještě předtím, než se mohl ujmout funkce. Volba se tak opakovala. 

Univerzita se s kauzou údajné manipulace s daty v několika článcích Adamova týmu stále vypořádává. „Některá opatření a mechanismy byly už nastaveny tak, abychom zabránili opakování těchto problémů. Je to minulost, která nás nějakým způsobem dohnala," uvedl Mareš. Adam si podle něj také "udělal pořádek" a nastavil v týmu kontrolní mechanismy. Zatím tedy rektor počítá s tím, že Adam zůstane součástí akademické obce. 

Nový rektor zdůraznil široký záběr Mendelovy univerzity. „Odborné zaměření naší univerzity reaguje na několik aktuálních výzev, které před námi jsou, zejména zajištění dostatku kvalitních a bezpečných potravin, od jejich produkce a zpracování až po ekonomický dopad,“ uvedl dnes Mareš. Z dalších výzev a témat zmínil hospodaření v krajině, cirkulární hospodářství, využívání obnovitelných zdrojů nebo rozvoj regionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky ČR, školy, personální, vysoké, Brno, Jan Mareš, Mendelova univerzita v Brně, Vojtěch Adam, Robert Plaga, Petr Gazdík, Starostové a nezávislí, Danuše Nerudová, Vodňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendelova univerzita si po rezignaci Adama zvolila dalšího rektora  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.