Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česká skeletonistka Fernstädtová vyráží na olympiádu s novou helmou, kterou prověřili vědci z Brna

Zabojovat o cenný kov míří česká skeletonistka Anna Fernstädtová do čínského Pekingu, kde se příští pátek uskuteční zimní olympijské hry. Na závody si jezdkyně bere novou helmu, kterou ještě před ostrým startem detailně otestovali brněnští výzkumníci z ústavu CEITEC Vysokého učení technického.

Závodníci ve skeletonu se řítí hlavou napřed ledovým koridorem rychlostí až 140 kilometrů v hodině. V případě pádu je proto nezbytné, aby  měli nejvyšší možnou ochranu. Výjimkou není ani kolikanásobnou mistryně světa Anna Fernstädová, která si zabalí na blížící se hry v Pekingu nově vyvinutou přilbu, která vznikla ve spolupráci se sjezdařem Ondřejem Bankem a firmou One3D. Ještě před závody, které českou medailovou naději čekají 6. února, zamířila helma do laboratoře brněnských vědců, kteří vzali ochrannou pomůcku pod drobnohled. 

Kontrolovali jsme, jestli jsou všechny segmenty struktury správně propojené, a jestli mají definovaný průměr prutů. Dále jsme zkoumali uchycení struktury ke korpusu helmy,“ uvedl vedoucí výzkumné skupiny Pokročilé instrumentace a metody pro charakterizace materiálů Jozef Kaiser, podle nějž analýza ukázala, že přilba je maximálně bezpečná.

Vědci zkoumali přilbu pomocí speciální rentgenové počítačové tomografie, která umožňuje detailní analýzu materiálu. Díky tomu otestovali vnitřní kostru vybavení a ověřili, že prutová struktura zajišťující bezpečnou absorpci případného nárazu je v pořádku. 

Na vývoji technologie pracoval pětičlenný tým. Výsledkem je kevlarová helma, jež padne pětadvacetileté závodníci na míru. Na základě výsledných 3D dat jsme vytvořili celou výstelku za pomocí pokročilého softwaru, kterou následně vyrobili průmyslovým 3D tiskem. Výsledkem je, že přilba sedí dokonale na hlavě a ani v zatáčkách s nejvyšším přetížením nedochází k žádným rušivým pohybům či posunům a současně je výrazně bezpečnější,“ uvedl Ondřej Bank, majitel firmy Vagus.

Nově otestováná helma české závodnice. Foto: CEITEC VUT

Ohodnoť článek

Autoři | Foto IBSF

Štítky Brno, Ceitec, Olympiáda, Fernstädtová, Skeleton, VUT, Anna Fernstädtová, olympijské hry, Peking, Zimní olympijské hry, Ondřej Bank

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká skeletonistka Fernstädtová vyráží na olympiádu s novou helmou, kterou prověřili vědci z Brna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.