Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští vysokoškoláci mají kvůli covidu většinou zkoušky online. Dohlíží se na to, aby nepodváděli

, aktualizováno 25. prosince 2021, 17:30

Brněnští vysokoškoláci mají některé zkoušky kvůli covidové pandemii online, ale část jich zůstává prezenční. Například na Mendelově univerzitě (Mendelu) se vyučující snaží udržet zkoušky s přítomností studentů. Na Masarykově univerzitě (MU) záleží na konkrétním učiteli stejně jako na dalších školách. Většina studentů se shoduje, že při online zkouškách by se mělo zamezit podvádění.

Většina učitelů se snaží udělat zkoušky prezenčně, především tedy ty ústní,“ řekla studentka Filozofické fakulty MU Helena. Nejdříve to přitom vypadalo, že online budou pouze zkoušky z těch předmětů, v nichž je velký počet studentů. Nyní už mají ale online zkoušku i v předmětech, kde je jich pouze 15. Podobně to má Hedvika, která studuje na pedagogické fakultě. „Problémy mi to nedělá. Jen musí být člověk neustále ve střehu a být připraven, že se to může kdykoli změnit,“ uvedla. Nadia, která studuje na fakultě sociálních studií, má všechny zkoušky distančně formou open book. To znamená, že mám na jednu zkoušku třeba osm hodin a můžu u toho nahlížet do zápisků, prezentací a hledat si pojmy v literatuře,“ napsala. Při prezenčních zkouškách na MU musí být zachovány 1,5metrové rozestupy a zúčastnění musí mít nasazené respirátory, uvedla mluvčí univerzity Michaela Pokorná.

Podobně to mají studenti Vysokého učení technického (VUT), Mendelu a Veterinární univerzity (VETUNI) v Brně. „V současné době je přístup na rozhodnutí děkanů jednotlivých fakult. V naprosté většině se ale snažíme držet zkoušky prezenčně,“ uvedl mluvčí Mendelu Filip Vrána.

Všichni dotázaní se však shodují, že by měly být zkoušky v online prostředí lépe ošetřené proti podvádění. Na VETUNI na to dohlíží. "Musíme mít dvě zařízení. Na jednom si otevřeme test a nejde tam otvírat jiná okna. Na druhém zařízení si pak musíme zapnout kameru a být po celou dobu testu připojeni,“ řekla studentka Sára. Pro ni jsou distanční zkoušky mnohem těžší, protože nemá tolik času na přípravu. Některé praktické mají přitom zrušené. „Celý rok jsme chodili do školy. Nevím, proč by tedy zkoušky měly být distančně,“ dodala Sára. Souhlasí s ní i Filip, student Fakulty sportovních studií MU. „Situace podle mě nevyžaduje online zkoušky. Hodně praktických předmětů by se v tom případě muselo posunout na další semestr a zkomplikovalo by mi to studium,“ řekl.

Radimovi z VUT chybí před zkouškou kontakt se spolužáky. „Online zkoušky jsou neosobní, chybí mi tam interakce se spolužáky. Navíc mě doma neustále něco rozptyluje, člověk musí řešit internetové připojení a stresuje se tak kromě zkoušky i tím,“ řekl. Naopak Pavel z Mendelu má radši zkoušky online. "Nemám rád stresující situace ve třídě, raději jsem ve vlastním prostředí, kde jsem mnohem klidnější," uvedl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Studium, Univerzita, Brno, Škola, Vzdělání, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Brněnští vysokoškoláci mají kvůli covidu většinou zkoušky online. Dohlíží se na to, aby nepodváděli  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.