Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Víc než třicítka brněnských institucí předvede svá kouzla na Festivalu vědy

Zapomeňte na učebnice chemie a fyzikální pomůcky, na které sedl prach. Věda se dělá jinak – naživo a zábavně. Tak to minimálně slibuje tento pátek a sobotu Festival vědy s JMK. Víc jak třicítka brněnských institucí ukáže svá vědecká kouzla.

Role hlavního organizátora se zhostila Hvězdárna Brno. Koneckonců akce se několik let konala v tamním areálu a přilehlém parku Kraví Hora. Brzy jim ale začaly být prostory malé. „Narůstal počet zúčastněných organizací i návštěvníků,“ vysvětluje za Hvězdárnu Lucie Fojtová. Teď už za vědou zájemci musí na dopravní hřiště Riviéra. Jedno se ale nezměnilo – vstup je zdarma.

Elektřina je kámoš

Prknům Divadla vědy bude vládnout především program od centra VIDA! „Naše science show jsou opravdu výjimečné,“ slibuje mluvčí Hana Laudátová. Pokusy se podle ní snaží provázat příběhem a vztahovat je k určitému jevu, jako je zvuk, skupenství vody, nebo třeba jízda na kole. Mladí vědátoři se můžou těšit také na zkoumání tajů elektřiny. Ať už půjde o statickou, experimenty s elektrickým proudem nebo pitvu přístrojů.

S elektrickým živlem se přidává i Univerzita Obrany. „Návštěvníci si ve stánku Univerzity obrany budou moci zkusit zapojit elektronické obvody,“ popisuje mluvčí Vladimír Šidla. Dalším lákadlem je u nich potom tematické rozebírání a skládání zbraní, které se zájemci naučí, a pro nejmenší děti v sobotu i skákací hrad.

Dobrůtky od univerzit

„Na stanovišti Fakulty chemické VUT budou návštěvníci moci nahlédnout do světa potravin pod mikroskopem, aby zjistili, že i hermelín nebo pivo jsou velmi živé potravin,“ přibližuje mluvčí VUT Radana Koudelová. Gastronomie tím ale nekončí, stánek zve i na makromolekulární kuchyni, „možnost vyzkoušet si hořící gel nebo vyrobit vlastní sliz.“

Své přidává i Mendelova Univerzita. „Našimi letošními tématy jsou zdravá půda-zdravá potravina. Na místě budeme mít kompostér s žížalami, takže děti uvidí urychlení vzniku humusu,“ láká návštěvníky mluvčí Filip Vrána. Přidají se i s plísněmi, v potravinářské sekci ukážou dětem ty zdravé, i nezdravé.

Době hygienické na míru

S víc než aktuálním programem se přidává i centrum  CEITEC, které funguje pod VUT. Děti si u jejich stánku vyzkouší, jak dobře si myjí ruce – po „umytí“ si na ně totiž posvítí UV lampou. Podle mluvčí Ester Jarour si budou moci vyrobit také vlastní desinfekci. S řádně očištěnými a zdesinfikovanými rukami si pak návštěvníci budou moci užít i kvíz, vystřihovánky nebo třeba fotokoutek.

Žádný nováček mezi festivaly

Původní myšlenka je víc jak deset let stará a vznikla tehdy na půdě Brněnského kulturního centra, později přejmenovaného na Turistické informační centrum. V roce 2013 si pak na úděl hlavního garanta vzala na svá bedra Hvězdárna. O čtyři roky později využili nabídky Městské policie Brno a společnosti STAREZ a Festival přesunuli na nové místo – dopravní hřiště Riviéru – kde se koná i letos.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto physics.muni.cz, pixabay.com

Štítky vzdělání, věda, festival vědy s jmk, pokusy, chemie, fyzika, hvězdárna, magie, jídlo, Brno, Univerzita obrany, Mendelova univerzita v Brně, CEITEC, Kraví hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víc než třicítka brněnských institucí předvede svá kouzla na Festivalu vědy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.