Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ruské jaderné palivo nechceme, rozhodly Dukovany a plácly si s Američany

Velká změny hlásí Jaderná elektrárna Dukovany, která poprvé v historii změnila dodavatele jaderného paliva. Dosavadní ruskou firmu TVEL střídá americká společnost Westinghouse. Smlouvu s Američany uzavřel ČEZ od roku 2024. Vedení podniku si od změny slibuje, že dojde k posílení bezpečnosti.

USA dodává jaderné palivo od minulého roku době do Temelína. Dukovanská elektrárna od počátku až dosud využívá služeb Rusů, kteří jako jediní na světě vyráběli pro dukovanský typ reaktorů pohonné látky. Po válce na Ukrajině ale začal ČEZ přemýšlet o změně. Nakonec se domluvil s firmou Westinghouse, která má výrobní závod ve Švédsku.

„Zajištění západního dodavatele palivových souborů pro Dukovany je významným krokem nejen pro českou energetiku, ale i celou Českou republiku. Dochází k dalšímu výraznému posílení energetické bezpečnosti,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Aktuálně má dukovanské elektrárna ve skladu zásobu paliva na přibližně tři roky provozu. Rezervu si uchovává i po podpisu nového kontraktu. „Jsme hrdí na to, že jsme první západní společností, která má k dispozici ověřené palivové soubory pro tento typ bloků,“ sdělil Tarik Choho, prezident Westinghouse Nuclear Fuel, která funguje na trhu s jadernou energetikou více než 60 let a v současné době působí v 19 zemích.

Westinghouse je rovněž jedním z uchazečů o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, který má být hotový do roku 2036. O zakázku usilují rovněž Francouzi ze společnosti EDF a jihokorejská firma KHNP. ČEZ aktuálně vyhodnocuje nabídky. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky Dukovany, Jádro, Elektrárna, Amerika, Vztahy, Mezinárodní, Rusko, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Tak dokud je ještě s kým si plácat, tak to jsme na tom dobře...

Neděle, 2. dubna 2023, 08:52Odpovědět

Ruské jaderné palivo nechceme, rozhodly Dukovany a plácly si s Američany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.