Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po domovní prohlídce zničili technické konopí. Chyba, říká soud

Zničit technické konopí zajištěné při domovních prohlídkách byla chyba, rozhodl Ústavní soud v Brně. Tvrzení, že šlo o zdravotní hrozbu, bylo nepodložené. O zničení rozhodla státní zástupkyně v Příbrami, její postup potvrdil příbramský okresní soud. Ústavní soudci vyzvali ke zdrženlivosti a uvážlivosti při rozhodování o ničení věcí zajištěných v trestním řízení. Jde o nejzazší řešení, plyne z dnešního nálezu.

Ústavní soud zrušil rozhodnutí státního zastupitelství i okresního soudu. Bezprostřední dopad to však mít nebude. „Ústavní soud si je vědom, že opětovné rozhodování orgánů činných v trestním řízení je již nadbytečné, a to vzhledem k tomu, že předmětné věci byly nenávratně zničeny," stojí v nálezu.

Policie zajistila konopí jako stopu při domovních prohlídkách. Vyšetřování skončilo odložením případu, protože rostliny měly nízký obsah účinné látky THC. Od 1. ledna se totiž zákonná hranice pro obsah účinné látky zvýšila z 0,3 procenta na jedno procento. V době rozhodování o zničení rostlinného materiálu tak z hlediska práva šlo o technické konopí, s nímž lze zacházet bez povolení a které majitelé podle svého tvrzení mohli využít například pro získání konopného vlákna.

„Odůvodnění státní zástupkyně, že zajištěné konopí je psychotropní a omamnou látkou včetně obalů, proto je dán důvod k jeho zničení, tedy zjevně neobstojí a je projevem libovůle," uvedl soud v tiskové zprávě.

Státní zástupkyně, jejíž rozhodnutí potvrdil okresní soud, zároveň uváděla, že konopí představuje značné zdravotní riziko i s ohledem na možnou kontaminaci plísněmi. Může prý vyvolat alergické reakce nebo dokonce rakovinné onemocnění. Podle ústavních soudců šlo o nepodložené tvrzení.

Ústavní soud zdůraznil, že příslušné ustanovení trestního řádu by nemělo sloužit jako opora pro "preventivní" ničení věcí, které jsou potenciálně nebezpečné nebo které by mohly být nějak zneužity. Téměř každá věc může být hypoteticky při určitém způsobu využití nebezpečná, konstatoval soud.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, soud, drogy, Ústavní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po domovní prohlídce zničili technické konopí. Chyba, říká soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.