Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavebnictví i průmysl loni na jihu Moravy rostly

Stavebnictví i průmysl v Jihomoravském kraji v loňském roce ve srovnání s rokem 2021 rostly. Objem stavebních prací vyčíslených firmami s 50 a více zaměstnanci loni stoupl o 15,9 procenta na celkových 26,9 miliardy korun. Tržby průmyslových podniků se 100 a více zaměstnanci loni rostly o 9,9 procenta na 279,7 miliardy korun. Průměrná mzda v obou odvětvích stoupla, počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně snížil, v průmyslu mírně rostl. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo brněnské pracoviště Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V roce 2022 sídlilo na území Jihomoravského kraje 72 středních a velkých stavebních podniků, tedy firem s více než 50 zaměstnanci. Zatímco v roce 2021 rostla stavební produkce na jihu Moravy o 7,1 procenta, loni růst zrychlil na 15,9 procenta na celkový objem 26,9 miliardy korun.

Stavební firmy se sídlem na jihu Moravy zaměstnávaly loni 9 200 lidí, což je meziročně o 86 lidí méně, to představuje pokles o 0,9 procenta. Počet lidí pracujících ve stavebnictví se snižoval i v dalších sedmi krajích, ve srovnání krajů je počet lidí zaměstnaných ve stavebnictví na jižní Moravě druhý nejvyšší po Praze.

Průměrná mzda ve stavebnictví na jihu Moravy dosáhla loni 43 790 korun a meziročně se zvýšila o 8,1 procenta. Ač byla mezi kraji pátá nejvyšší, za celorepublikovým průměrem mezd ve stavebnictví zaostávala o 1566 korun. Nejvyšší průměrnou mzdu ve stavebnictví mají v Praze, a to 51 341 korun, nejnižší v Karlovarském kraji, kde činila za loňský rok 32.068 korun.

Velké průmyslové podniky na jihu Moravy, kterých tu sídlilo 254, zaměstnávaly loni 72 200 lidí, což meziročně představuje nárůst o 3,6 procenta. Tento růst byl mezi kraji nejvyšší, zaměstnanců v průmyslu přibylo loni v sedmi krajích. Z hlediska zaměstnanosti v průmyslu byla loni jižní Morava čtvrtá za Středočeským, Moravskoslezským krajem a Prahou.

Průměrná mzda v jihomoravských průmyslových podnicích dosáhla loni 40 897 korun, mezi kraji byla pátá nejvyšší. Mzdy loni v průmyslu na jihu Moravy rostly o 8,1 procenta, tedy o 0,3 procentního bodu rychleji než byl republikový průměr.

Průmyslové podniky v loňském roce utržily za výrobky a služby průmyslové povahy 279,7 miliardy korun, meziročně o 9,9 procenta více. O rok dříve průmyslové tržby rostly rychleji, a to o 13,9 procenta. Meziroční nárůst tržeb z průmyslu zaznamenaly všechny kraje, hodnota tržeb na jihu Moravy byla šestá nejvyšší. Na čele žebříčku stojí Středočeský kraj s tržbami 892 miliard korun, na opačném konci pak Karlovarský kraj s tržbami 52,6 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/sandid

Štítky ČR, stavby, průmysl, Jihomoravský, ČSÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebnictví i průmysl loni na jihu Moravy rostly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.