Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rodině zesnulého romského režiséra poslali lidé statisíce korun

Zpráva o náhlé smrti mladého romského režiséra zvedla mezi veřejností vlnu solidarity. Manželce a dvouletému synovi zesnulého dokumentaristy z jižní Moravy přispěli lidé už statisíce korun. Robin Stria zemřel na vzácné onemocnění, které v Česku postihne jednoho člověka ročně.

Přes 800 tisíc korun se do dnešního poledne nastřádalo na kontě sbírky, kterou založili blízci zemřelého režiséra. Původním cílem bylo získat pro pozůstalou manželku a synka půl milionu korun. Penězmi už ale přispěla více než tisícovka štědrých dárců, kterým není osud rodiny lhostejný. Finance pomohou pozůstalým s náklady na bydlení, stravu i psychoterapeutickou pomoc.

O úmrtí filmaře romského původu informovalo v týdnu Muzeum romské kultury v Brně, kde pracoval na pozici kurátora videofondu. Robin Stria zemřel ve věku dvaatřiceti let v důsledku zákeřné choroby zvané Fourniérova gangréna. Vzácná infekce je jedním z nejzávažnějších urologických onemocnění a má vysokou mortalitu.

Mladý režišér kvůli nemoci upadl do kómatu a po týdnu boje i přes snahy lékařů zemřel v boskovické nemocnici. „Ačkoliv jeho kritický stav konzultovali lékaři s odbornými pracovišti po celé České republice, nepodařilo se jej zachránit. Lékaři Robinovi nedávali poslední dny žádné šance na uzdravení. Nicméně rodina, blízcí přátelé i kolegové se za něj nepřestávali modlit a věřit v zázrak," popsali blízcí zemřelého filmaře. 

Práce mu byla koníčkem

Na režiséra vzpomíná nejen rodina a kamarádi, ale také osobnosti brněnské politiky. Stria v minulosti kandidoval do zastupitelstva městské části Brno-střed za stranu Zelených. Byl také podporovatelem Petra Pavla. „Robin miloval příběhy, jejich kulturní, historické a sociální souvislosti. Rád poznával nové lidi a s nimi vedl dlouhé filozofické rozpravy. S nadšením tvrdě pracoval, aby uživil svou rodinu z povolání, které mu bylo zároveň koníčkem,“ vzpomněli režisérovi nejbližší, kteří finanční sbírku založili.

Podle kolegů z brněnského muzea byl Robin ještě před dvěma týdny v plné pracovním nasazení. „Právě s velkou vervou a zapojením celého svého tvůrčího a přímo režisérského potenciálu dokončoval nový prezentační film o Muzeu romské kultury. Nedlouho před tím byl velkým aktérem 'za Romy' při kandidatuře Petra Pavla na pozici prezidenta republiky, srdnatě bojoval za jeho propagaci a zvítězil – máme nového prezidenta, za kterého se nemusíme stydět,“ uvedla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB/Robin Stria

Štítky robin stria, sbírka, úmrtí,  Fourniérova gangréna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

ZNAL JSEM SE S NÍM OSOBNĚ - DOPORUČUJI VŠEM PODÍVAT SE NA DOKUMENT O VZÁCNÉ RODINĚ - NA YOUTUBE POD NÁZVEM - Rodiče napořád - Striovi (6/6)

Neděle, 26. března 2023, 06:50Odpovědět

Rodině zesnulého romského režiséra poslali lidé statisíce korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.